Мајбах Мила Ђукановића / фото: Иван Петровић ИПЕ
03/06/2022 u 06:40 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани користе аута стара до 20 година, а шеф државе се вози у "мајбаху" од 700.000

Предсjедник државе, захваљуjући чиjоj тродецениjскоj политици су грађани у доброj мjери гурнути у опште сиромаштво, вози се скупоцjеним "маjбахом", вриjедним више стотина хиљада еура, иза чиjих затамњених стакала не примjећуjе суморну слику просjечног становника - оцјењује Инес Мрдовић

У Црној Гори скоро сваки други становник посједује аутомобил или неку врсту моторног и прикључног возила, показују подаци Владе, односно 620.000 становника имало је на крају прошле године 256.180 регистрованих моторних и прикључних возила. Подаци о старости тих аутомобила ипак указују на лош стандард јер су возила у просјеку стара 15,3 године, а на сјеверу, у регији која је и економски најугрожнија, тај просјек је и до 20 година. Ипак, док грађани возе стара и дотрајала возила, предсједник државе Мило Ђукановић већ двије године одбија да врати "мерцедес мајбах" који је приликом набавке коштао око 700.000 еура. Подсјетимо, Агенциjа за националну безбjедност jе у новембру 2017. купила два идентична "мерцедеса маjбах С650", за коjе jе уплаћено готово 1,3 милиона еура. Jедан од "маjбаха" користи предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић, а други jе, док jе био премиjер, користио посланик ДПС-а Душко Марковић. Бивши премијер Здравко Кривокапић није користио "мајбах" већ су током мандата покушавали да га продају и средства опредијеле за социјалне програме.

Грађани у Црној Гори имају највише путничких аутомобила и то 219.515, теретних возила 18.820, мотоцикала 6.137, прикључних возила 3.456, вучних возила 1.927, аутобуса 1.207, специjалних и радних возила 459, комбиjа 359 и трактора 255. Наjмања просjечна старост возила jе у Будви, 12,6 година, у Котору 13 година, у Подгорици 13,5 година, док jе наjвећа у Андриjевици, 19,8 година, Шавнику 19,5 година, Плаву 18,8, Пљевљима 18,4 и у Беранама и Биjелом Пољу 18 година.

Према оцјени Инес Мрдовић из Акције за социјалну правду, подаци о аутомобилима генерално рефлектуjу колико jе наше грађанство сиромашно и колико заостаjемо за развиjеним земљама, у коjима се аута након пет до осам година замjењуjу новим. Истовремено, како истиче, то показуjе и колико застарели аутомобили пролазе нашим путевима, нарочито на сjеверу земље, или колоквиjално речено – у доброj мjери возимо "крш".

– То jе нимало завидна ситуациjа, jер jе добро познато да jе сигуран аутомобил jедан од кључних фактора безбjедности самих возача и сигурности на путевима. Стога jе питање колико су аута стара двиjе децениjе уопште сигурна у вожњи и колико угрожаваjу безбjедност у саобраћаjу. Такође ћу примиjетити да, док многи грађани возе стара аута, jавни функционери, политичари или менаџери у државним или локалним компаниjама не брину о томе, jер се од нашег новца возе скупоцjеним лимузинама. Тако се актуелни предсjедник државе, захваљуjући чиjоj тродецениjскоj политици су грађани у доброj мjери гурнути у опште сиромаштво, а земља се на броjним домаћим и међународним адресама означава као корумпирана и с упливом криминала, вози скупоцjеним "маjбахом", вриjедним више стотина хиљада еура, иза чиjих затамњених стакала не примjећуjе суморну слику просjечног грађанина. "Маjбах" му jе 2017. годиште, а имаjући у виду да његова партиjа сада подржава нову мањинску владу (изабрану на неуставан начин), не би било изненађење да му се врло брзо тргуjе нови "маjбах". Такође, опште jе познато и да челници министарстава или органа државних и локалних власти возе скупоцjене аутомобиле. Све од нашег новца – истиче Мрдовић.

Са старим возилима се угрожава и безбједност


Наjвећи броj регистрованих возила jе у Подгорици, 83.662, у Никшићу 24.280, Бару 21.017, Херцег Новом 14.575, Будви 13.622, Котору 12.067, Биjелом Пољу 12.047 итд. У току 2021. године у Црноj Гори први пут jе регистровано 17.527 моторних и прикључних возила. Наjвише jе по први пут регистровано моторних и прикључних возила у 2021. години у Подгорици, и то 6.005, а затим у Никшићу 1.910, у Бару 1.245, Биjелом Пољу 1.027...

– Старост возила битно утиче на безбjедност у саобраћаjу, тако да сматрам да би држава, по узору на рецимо Хрватску, требало посебним економским мjерама да стимулише грађане да замиjене возила по систему старо за ново и тиме допринесе не само безбjедности него и еколошкоj одрживости. Дакле, просjечна старост возила у Црноj Гори говори у прилог чињеници да нисмо социjално и економски развиjено друштво, да безбjедност и сигурност у саобраћаjу нису на завидном нивоу, а еколошки допринос jе изузетно низак – поручује Митар Радоњић.

Према ријечима Митра Радоњића из Института за социјалну и образовну политику, евидентно jе повећање броја возила у Црноj Гори, али то говори у прилог чињеници да jе возило заиста потреба, а не луксуз.

– Jош jедна непобитна чињеница jе да jе старост возила сразмjерна негативном економском статусу грађана с обзиром на просjечну старост возила – сматра Радоњић.

Зарија Павићевић из Алтернативе Црне Горе каже да је просjечна старост возила црногорских грађана у складу са примањима коjе имаjу.

– Радник у Црноj Гори може да сања куповину новог возила на кредит, jер су примања нестабилна, а послови исувише слабо плаћени за куповину новог возила. Зато jе у нашоj земљи развиjен посао увоза половних возила. Оно што грађани не знаjу jесте то да се куповином половног возила троши много више него куповином новог. Свако онаj ко купи полован аутомобил стар преко 10 година има вишегодишња улагања у одржавање, сервисирање, регистрациjу. Зато се на Западу аутомобили одбацуjу послије 10 година. Таj отпад завршава код нас jер ми немамо строгу политику регулациjе тог отпада. Jедино код нас се jош тргуjе "голфовима 2", "аудиjима" старим по 15 година... То говори о томе колико jе слаба куповна моћ и слаба еколошка свиjест код нас, оцјењује Павићевић.

Додаје да Алтернатива зна да без подизања нивоа прихода ово неће бити регулисано, а тек кад се подигну плате, кад буду изнад 1.000 еура, оваj проблем може бити риjешен.

М.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 08:22