/ Управа полиције; фото: Ж.Б.
18/04/2022 u 11:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани најбоље упознати са бројем полиције

Из ЕКИП-а су напоменули да јединствени европски број за позиве у хитним случајевима 112, треба позвати у случају када је угрожен људски живот, здравље или имовина

Грађани у Црној Гори најбоље су упознати са бројем полиције, а у знатно мањој мјери са оним за помоћ на мору и јединственим европским за позиве у хитним случајевима.

Истраживање које је спроведено за потребе Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност (ЕКИП) је показало да је у Црној Гори скоро 79 одсто грађана упознато са бројем полиције 122, 66 одсто са бројем службе заштите и спашавања или ватрогасаца 123, а 63 одсто са бројем хитне медицинске помоћи 124.

- У знатно мањој мјери грађани су упознати са бројем 112 - јединствени европски број за позиве у хитним случајевима и бројем 129 - помоћ на мору- саопштено је из ЕКИП-а.

ЕКИП, у циљу повећања упознатости грађана са важним телефонским бројевима, посебно са јединственим европским бројем за позиве у хитним случајевима, штампа и дистрибуира едукативне брошуре са важним телефонским бројевима и периодично даје саопштења за јавност.

- Важни телефонски бројеви служе за упућивање позива за помоћ у случају пожара, поплава, елементарних непогода, несрећа у саобраћају, здравствених проблема, пријетњи, напада, несрећа на мору и планини, односно уопште у случајевима угрожености људских живота, здравља или имовине- додаје се у саопштењу.

Позиви према овим бројевима су бесплатни.

Из ЕКИП-а су напоменули да јединствени европски број за позиве у хитним случајевима 112, треба позвати у случају када је угрожен људски живот, здравље или имовина, односно када је потребна помоћ у случају пожара, поплава, елементарних непогода, саобраћајне несреће и помоћ полиције или горске службе спашавања.

- Позивом ка овом броју, у случају да је потребна помоћ више служби, добија се на времену и ефикасности. Умјесто да се позивају бројеви више служби позива се само број 112, када служба ОКЦ 112 врши даљу кординацију рада служби за помоћ, на основу пријављеног проблема- наводи се у саопштењу.

Са оператерима ОКЦ 112 комуникација се може остварити на више језика. На број 112 може се упутити и СМС порука са позивом за помоћ. Такође, новија моторна возила имају могућност да, приликом саобраћајне незгоде, упуте позив за помоћ - пошаљу поруку (е-цалл) према броју 112.

ОКЦ 112, на основу упућеног позива/поруке за помоћ, има могућност лоцирања особе којој је потребна помоћ.Број 112 користи за позиве за помоћ у свим државама Европске уније (ЕУ), као и у још неким државама Европе.

- Како се у случају незгоде понекад тешко сјетити броја одређене службе за помоћ, важно је позвати број било које службе за помоћ, најбоље 112. Од службе са којом је остварен контакт ће се добити даља упутства за поступање и успостављање контакта са надлежном службом- рекли су из ЕКИП-а.

Представници регулатоера су саопштили да су квалитетне електронске комуникационе услуге врло важне за живот и рад и потребно је обезбиједити њихово несметано коришћење.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:18