/ - Printscreen
02/02/2023 u 18:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grin Houm: Država ne pokazuje volju da se bori za očuvanje močvarnih staništa

Iz Grin Houma su kazali da je od 1700. godine do sada blizu 90 odsto močvarnih staništa degradiralo na globalnom nivou

Država ne pokazuje snagu ni volju da se bori za očuvanje močvarnih staništa u Crnoj Gori, smatraju u Grin Houmu /Green Home/.

Danas se obilježava Svjetski dan močvarnih staništa sa ciljem da se pojača svijest o vitalnoj ulozi koju ona imaju na planeti, kao i datum kada je usvojena Konvencija o močvarnim staništima, 2. februara 1971. godine, u Ramsaru.

Iz Grin Houma su kazali da je od 1700. godine do sada blizu 90 odsto močvarnih staništa degradiralo na globalnom nivou.

Iz te nevladine organizacije (NVO) istakli su da to znači da se močvarna staništa gube brže nego šume, iako su kritično važan ekosistem koji doprinosi biodiverzitetu, ublažavanju i prilagođavanju klimatskim priomjenama, dostupnosti svježe vode, ali i svjetskoj ekonomiji.

„Uticaj koji degradira biodiverzitet močvarnih staništa prisutan je, kako kod onih područja koja su upisana na Ramsar listu međunarodno važnih močvarnih staništa (Skadarsko jezero, Ulcinjska solana i Tivatska solila), tako i kod onih koja nijesu (Plavsko, Šasko jezero, Buljarica i Nikšićko polje)“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je negativni uticaj na ta područja izgleda proporcionalan sa vrijednošću tog područja.

„Naše najveće močvarno stanište, nacionalni park Skadarsko jezero, trpi ozbiljne ekološke pritiske“, kazali su iz Grin Houma.

Oni su naveli da se ušlo u treću godinu bez važećeg plana upravljanja, dok područje karakterišu brojne nelegalne aktivnosti, uključujući nelegalnu gradnju kroz koju se potencijalno močvarna područja koja imaju ulogu u ekosistemu pretvaraju u građevinsko zemljište i trajno degradiraju.

„Crna Gora ima otvoren slučaj pred Bersnkom konvencijom još od 2018. godine kada su predstavnici Bernske konvencije zajedno sa predstavnicima Ramsarske komisije bili u zajedničkoj misiji u tom nacionalnom parku“, rekli su iz Grin Houma.

Kako su dodali, tada je dat set preporuka, koje se primarno odnose na izgradnju projekta Porto Skadar lake, ali i brojne druge koje do danas nijesu ispunjene.

„I ostala područja su pod pritiskom nelegalne gradnje, krivolova, zagađenja otpadnim vodama, otpadom, lošim upravljanjem ili nedostatkom upravljanja, iz čega se da zaključiti da država ne pokazuje volju ni snagu da se bori za očuvanje tih područja“, navodi se u saopštenju.

Iz Grin Houma su kazali da je ovogodišnji slogan Dana močvarnih staništa „Vrijeme je za obnovu močvarnih staništa“.

Time se, kako su naveli, želi ukazati na to da je krajnje vrijeme da se krene u obnovu već degradiranih područja.

Grin Houm je, povodom Međunarodnog dana močvarnih staništa, organizovao edukativnu posjetu volontera i studenata biologije Skadarskom jezeru, na lokaciji punkt Stanaj.

Kako su kazali, u okviru posjete razgovarano je o biodiverzitetu, značaju močvarnih staništa, negativnim uticajima, potrebi zaštite i očuvanja, sa akcentom na Ramsar područja u Crnoj Gori - Skadarsko jezero, Tivatska solila i Ulcinjsku solanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. mart 2023 20:58