Рамбо Амадеус / - SCREENSHOT
14/03/2023 u 18:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grupa NVO: Rambo opravdava nasilje, čini isto što i poznati nasilnici

Poručili su i da su se nadali da će Pušić reći pravu stvar, kada je već učinio pogrešnu, i da će se jednostavno izviniti

Grupa organizacija nevladinog sektora reagovala je na izjavu Antonija Pušića - Ramba Amadeusa koja je uslijedila pošto je producentkinja emisije "Dnevnica" RTCG saopštila da je on prilikom snimanja seksualno uznemiravao.

Oni su ukazali na to da Pušić u svojoj izjavi negira žrtvu neprihvatljivog ponašanja koje "upravo beskrupulozno demonstrira “cancel kulturu” na koju autor upozorava".

- Pravdajući odbijanje izvinjenja žrtvi svog neprihvatljivog ponašanja time što je diskvalifikuje kao osobu “koja treba da se liječi”, “koja se prenemaže”, “koja koketira”, on, nažalost, opravdava nasilje prema “nedostojnima” i čini isto što su prije njega činili poznati nasilnici. Nebitno je jesu li nedostojni “ludaci”, “ženetine koje se prenemažu”, “pederi”… princip pravdanja nasilja - za koje nema opravdanja - ostaje isti - saopštili su u više NVO.

Oglasio se Rambo: Kašić bestidno koketirala, štipnuo je jesam ali to nema veze sa seksom

Poručili su i da su se nadali da će Pušić reći pravu stvar, kada je već učinio pogrešnu, i da će se jednostavno izviniti.

- Ako ne zbog lične odgovornosti prema ženi koju je ružno vrijeđao svojim ponašanjem, onda bar zbog generacija mladih kojima je uzor, zbog kojih smo dužni da budemo bolji i da preuzimamo odgovornost za svoje ponašanje, čak i kad ga se stidimo - istakli su u NVO sektoru.

Citirajući njegovu izjavu da bi "muškarac na njenom mjestu gore prošao" poručili su da je posebno neodgovorno ličnim nezadovoljstvom (u ovom slučaju učešćem u emisiji) pravdati nasilje prema bilo kome.

- Ovo posebno ako je opšte poznato da su nam i mediji i zdravstvene ustanove puni žrtava nasilja svake vrste, i kućnog i vršnjačkog i institucionalnog, protiv kojih smo svi, kao država i društvo, dužni da se borimo - istakli su u saopštenju.

Simptomatično je, dodaju, da svoje nezadovoljstvo emisijom u kojoj je pristao da učestvuje, nije izrazio njenom uredniku - muškarcu, nego producentkinji - ženi i to na veoma čudan i apsolutno neprihvatljiv način.

- Umjesto dugog i kotradiktornog saopštenja, morao je i mogao da se jednostavno i ljudski izvini mladoj osobi koju je pokušao da ponizi svojim ponašanjem - zaključili su u saopštenju.

Saopštenje potpisuju Centar za ženska prava, Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa, Inicijativa mladih za ljudska prava, Juventas, Udruženje Roditelji, Udruženje mladih s hendikepom, SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, Centar za romske inicijative, LGBTIQ Asocijacija Spektra i Queer Montenegro.

Kašić: Rambo Amadeus priznao da me je neprimjereno dodirivao

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:50