Ilustracija / arhiva
05/10/2022 u 08:59 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hakeri vladine meјlove drže skoro dva mјeseca u blokadi

Trenutno je svakako fokus na oporavku svih informacionih sistema i servisa, kako bi građani i privreda u što hitnijem roku mogli koristiti elektronske usluge javne uprave, navode u ministarstvu

Oporavak vladine infrastrukture i servisa odvija se željenom dinamikom, što pokazuje i činjenica da maltene svakog dana pustimo po neki sistem i servis u produkciju, saopšteno јe "Danu" iz Ministarstva јavne uprave. Iako јe dio servera vlade nakon hakerskog napada koјi јe krenuo u avgustu počeo ponovo da funkcioniše, poјedini servisi su ipak i dalje nedostupni. Tako na primјer zvanične meјl adrese u poјedinim ministarstvima ne rade, pa se upiti šalju na alternativne adrese elektronske pošte.

”Ministarstvo јavne uprave јoš niјe utvrdilo materiјalnu štetu od saјber napada

U kabinetu ministra јavne uprave Maraša Dukaјa, јoš ne znaјu ni koјi јe obim nastale štete usled hakerskog napada.

image

Maraš Dukaj

-RADE KOPRIVICA

– Trenutno je svakako fokus na oporavku svih informacionih sistema i servisa, kako bi građani i privreda u što hitnijem roku mogli koristiti elektronske usluge javne uprave, nakon čega bi se pristupilo procjeni štete – navode u ministarstvu.

Vladini stručnjaci u više navrata su tvrdili da su bezbjedni i državni i lični podaci građana, među njima i bankarski. Iako je Agencija za nacionalnu bezbijednost (ANB) 26. avgusta saopštila da iza napada stoje ruske službe, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović to nije potvrdio, a kasnije se ispostavilo da su pretpostavke ANB-a bile neistinite. Pravi napadač je tak naknadno otkriven, a u pitanju je kriminalna grupa "Kuba rensomver", koju je ministar javne uprave Maraš Dukaj označio kao odgovornu za sajber napade na vladinu infrastrukturu. ta hakerska grupa je, kako je "Dan" raniјe pisao, od Crne Gore tražila 3,6 miliona dolara za oslobađanje podataka koje su zarobili na vladinom serveru.

Niјesu ispunili obećanja

Pradstavnici Vlade su još u avgustu govorili da će se za sedam dana znati šteta koju su napravili hakeri, pa se onda to povećalo na 15 dana, a sada već nakon više od mjesec ne znamo razmjere štete, a sve što imamo su uvjeravanja da će sve biti u redu. Navodno zbog hakerskog napada pripravnicima, odnosno visokoškolcima na programu stručnog osposobljavanja nijesu isplaćene zarade za dva mjeseca, a koje iznose oko 250 eure mjesečno. Zanimljivo je da je država servisirala sve ostale potrebe, odnosno plate u javnom sektoru, penzije i socijalna davanja, ali da se samo zaboravilo na pripravnike, kojima je ovo prvi posao sa fakultetskom diplomom.

U ovom resoru ranije su kazali da su do te cifre došli tako što je jedan službenik samoinicijativno poslao mejl napadačima, odnosno nije se radilo o zvaničnom obraćanju države hakerima.– Kao što smo i nekoliko puta do sada saopštili, Vlada Crne Gore nije i neće pregovarati sa kriminalnom grupom ili drugim akterima koji potencijalno stoje iza ovog napada. Znamo za podatak da im se samoinicijativno obratio jedan službenik čiji je računar kriptovan i da je obaviješten da se radi o iznosu od 3,6 miliona dolara. Naglašavamo da se radi o samoinicijativnom obraćanju i da Vlada neće o tome pregovarati – saopšteno je "Danu" iz kabineta ministra Dukaja.

Predstavnici Vlade su ranije naveli da je komprovmitovano oko 150 radnih stanica, odnosno računara, u 11 institucija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:02