Клејтон Хамилтон / - фото: ПР ЦЕНТАР
11/10/2021 u 17:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хамилтон: Регионална сарадња за дигитално здравље изузетно значаjна

Дигитални самит Западног Балкана 2021. одржава се као дио Берлинског процеса и као инициjатива Регионалног савjета за сарадњу

Током Ковид 19 пандемиjе државе су поjединачно радиле на проналажењу и примjени различитих технологиjа и иновациjа, а сада jе неопходно искористити успjешне примjере како би се, кроз механизме заjедничног дjеловања, риjешили изазови са коjима су се многе земље суочиле.

Регионални савjетник у водећем одсjеку за здравствену политику и системе здравствене заштите у дигиталном здрављу у Регионалноj канцелариjи Свjетске здравствене оргаанизациjе (СЗО) за Европу, Клејтон Хамилтон, казао jе да jе регионална сарадња за дигитално здравље изузетно значаjна.

„Оно што смо чули на данашњоj сесиjи “Jачање регионалне сарадње за дигитално здравље у доба након пандемиjе коронавируса – Покретање нове суб-регионалне мреже СЗО/Европа Западни Балкан за дигитално здравље” jе да су поjединачне државе радиле на проналажењу различитих технологиjа и иновациjа, као и њиховоj имплементациjи током ЦОВИД-19 пандемиjе”, рекао jе Хамилтон у изjави за ПР Центар.

Додао jе да jе уложено много напора да се осигура доступност тих технологиjа цjелокупноj популациjи.

“Оно што нам jе сада потребно jе да обезбиjедимо да се искористе успjешни примjери коjи су се користили током пандемиjе на jедном ширем географском подручjу и да се ти изазови са коjима су се многе од држава суочиле, заправо рjешаваjу и кроз механизме заjедничког дjеловања”, порука jе Хамилтона.

Током панела jе закључено да, како jе рекао, постоjи jако пуно сличности, али и одређених проблема везаних за употребу дигиталног здравља.

“Такође смо видjели да постоjе и други механизми унутар Европске униjе коjи се могу директно користити и прениjети у ове врсте механизама. Оно што jе важно jе што смо се усредсредили на постизање ефикасности jавног здравља, а то се може догодити само ако помоћу дигиталних технологиjа успjешно трансформишемо здравствене системе у државама Западног Балкана”, казао jе Хамилтон.

Дигитални самит Западног Балкана 2021. одржава се као дио Берлинског процеса и као инициjатива Регионалног савjета за сарадњу, а важност самита jе потврђена и кроз нови четворогодишњи акциони план 2021-2024, за заjедничко регионално тржиште (Цоммон Регионал Маркет – ЦРМ).

Домаћин и организатор овогодишњег издања jе Министарство jавне управе дигиталног друштва и медиjа испред Владе Црне Горе, док jе генерални спонзор компаниjа М:ТЕЛ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:57