Илир Харасани / -УРА
24/11/2021 u 08:57 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Харасани позвао запослене да пријављују кршење права уколико им се не повећају плате

До новембра ове године Инспециjа рада извршила је 9.510 инспекциjских прегледа у коjима jе утврђено 3.412 неправилности, саопштио је директор Управе за инспекцијске послове

Директор Управе за инспекцијске послове Илир Харасани позвао је запослене коjи мисле да су им права из рада закинута, да макар анонимно поднесу иницаjативу како би правовремено отклонили неправилност и утицали да послодавац прописно формализуjе радни однос. Одговарајући на питање "Дана" како ће заштитити раднике од уговора на пола радног времена који се нуде запосленима, а како би избјегло повећање њихових зарада у склопу пројекта "Европа сад", Харасани каже да ће инспекција код сваког послодавца контролисати уговоре о раду.

– Дакле, ако jе, у случаjу коjи сте навели, радно мjесто систематизовано на мање од пуног радног времена онда нема прекршаjа за послодавца, у супротном постоjи прекршаj. Надлежност инспекциjе у односу на послодавца и горе наведену обавезу произилази из обевезе да врши контролу над примjеном Закона о раду, Општег колективног уговора, Гранског колективног уговора, односно одредби поjединачног колективног уговора. Непоступање послодавца имало би за последицу управни поступак од стране Инспекциjе рада коjим би се истом послодавцу указало на обавезу поступања по одредбама колективног уговора, односно за непоступање, било би дониjето рjешење о отклањању неправилности. Уколико послодавац не би извршио обавезу по рjешењу, инспекциjи jе на располагању принудна мjера у виду новчане казне. Изрицање новчаних казни, од 500 до 5.000 еура, било би вршено све док такав послодавац не би поступио по рjешењу, а новчани износ би се сваки пут повећавао услед непоступања, сходно Закону о инспекциjском надзору, односно испунио своjу обавезу у складу са чланом 33 Општег колективног уговора – оцијенио је за "Дан" Харасани.

Додаје да је од почетка године до новембра, Инспециjа рада извршила 9.510 инспекциjских прегледа у коjима jе утврђено 3.412 неправилности. За отклањања утврђених неправилности инспектори су дониjели 90 рjешења (78 рjешења су о отклањању утврђених неправилности код субjеката надзора и 12 рjешења о забрани рада) и 1.307 указивања (коjима се послодавцима указивало на отклањање неправилности и недостатака, сходно законским прописима).

– За почињене прекршаjе инспектори су издали 1.318 прекршаjних налога у укупном новчаном износу од 745.150 еура и подниjели 61 захтjев за покретање прекршаjног поступка подручном Суду за прекршаjе (коjима се од суда тражи израцање виших износа новчане казне). Такође, инспектори рада су у извjештаjном периоду, поред планираних инспекциjских надзора, извршили и 1.569 надзора по основу примљених инициjатива – каже Харасани.

Наjчешће приjављене неправилности односиле су се, како додаје, на запошљавање на црно, нередовно исплаћивање зарада са припадаjућим доприносима, неиздавање обрачуна зараде, ускраћивање права на седмични и годишњи одмор, непримjењивање мjера заштите на раду и непримjењивање мjера по наредбама Министарства здравља за вриjеме епидемијске ситуациjе изазване новим корона вирусом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:55