/ foto: ivan petrović
28/08/2023 u 17:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hitnoj pomoći nedostaje 40 ljekara

Na nivou Zavoda nedostaje oko 40 ljekara, ali građani za sada uslugu hitne medicinske pomoći dobijaju adekvatno na teritoriji cijele države. Naglašavamo da se deficit ljekara ne dešava samo u Crnoj Gori, već je prisutan i u zemljama Evropske unije, navode u Zavodu

Ljekari i medicinsko osoblje 23 jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore zbrinule su od januara do avgusta ove godine više od 113.000 pacijenata u ambulantama, saopšteno je "Danu" iz te ustanove. Kako navode, od početka jula bilježe rast broja pacijenata koji traže hitnu medicinsku pomoć, usljed velikih vrućina i ljetnje turističke sezone. Jedinice Zavoda dnevno pregledaju između 850 i 1000 pacijenata samo u ambulantama, dok je dnevni prosjek kućnih posjeta na nivou države oko 150.

Ipak, godinama je aktuelna priča o nedostatku ljekara u Hitnoj pomoći, a situacija se ni do dan-danas nije promijenila na bolje.

– Na nivou Zavoda nedostaje oko 40 ljekara, ali građani za sada uslugu hitne medicinske pomoći dobijaju adekvatno na teritoriji cijele države. Naglašavamo da se deficit ljekara ne dešava samo u Crnoj Gori, već je prisutan i u zemljama Evropske unije – navode u Zavodu.

Na pitanje da li imaju probleme sa nedostatkom opreme, u Zavodu kažu da su u tom segmentu obezbijeđeni.

– Problema sa opremom nema. Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore opremljen je shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, odnosno Zakonu o hitnoj medicinskoj pomoći – navode u Zavodu.

Šest slučajeva fizičkih napada

Verbalni i fizički napadi na osoblje hitne medicinske pomoći učestali su, kako prošle tako i ove godine.

– Tokom prošle i ove godine, bilo je šest slučajeva fizičkih napada u kojima su naši zaposleni zadobili povrede, a koji su procesuirani prema tužilaštvu. Zakon je jasno definisao da u slučaju napada na zdravstvenog radnika slijedi kazna zatvora i to je nešto što bi trebalo da upozori počinioce. Tužilaštvo treba da sprovede zakon do kraja i da bude rigorozno. Apelujemo na zdravstvene radnike da ne odustaju od tužbi i da se ne povlače iz sudskih procesa. Zavod za hitnu medicinsku pomoć svakako ne odustaje od pokrenutih tužbi i kao javna zdravstvena ustanova stoji iza svojih zaposlenih – navode u Zavodu.

Na pitanje koliko često imaju problem sa nedostatkom ljekova i kako se taj problem rješava, te koji medikamenti najčešće fale, u Zavodu kažu da u tom segmentu rada nemaju problema.

– Snabdijevanje ljekovima koji se nalaze na listi ljekova predviđenoj za hitnu medicinsku pomoć je redovno. U narednom periodu bi trebalo da se nađu na listi i neki novi ljekovi, ali za to je potrebno prilagoditi pravilnike koje donosi Ministarstvo zdravlja, shodno zahtjevima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć – kažu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Svoje usluge Zavod za hitnu medicinsku pomoć pruža u vremenu od 00-24 časa, svakodnevno, 365 dana u godini, a broj stanovnika na području Crne Gore koji gravitira ka Zavodu je 625.266. Svaka jedinica i podstanica za hitnu pomoć ima potreban broj timova, reanimobila i vozila za hitan sanitetski transport. Tim u jedinici i podstanici za hitnu pomoć čine: doktor, dvije medicinske sestre, odnosno medicinska tehničara, od kojih je jedan vozač vozila hitne pomoći. Tim za hitan sanitetski transport u jedinici za hitnu pomoć čine: dvije medicinske sestre, odnosno medicinska tehničara, od kojih je jedan vozač vozila hitne pomoći. Doktor u timu hitne medicinske pomoći vrši pregled, dijagnostičke postupke, određuje i primjenjuje terapiju prema Protokolu o dijagnostičko-terapijskim postupcima u hitnoj pomoći i koordinira radom ostalih članova tima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:27