Дом здравља Херцег Нови / Дом здравља Херцег Нови
22/12/2021 u 13:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ХН: Озбиљни проблеми у функционисању здравствених установа

Из Општине Херцег Нови саопштили су да ће се, заједно са Институтом, болницом Мељине и Домом здравља, обратити надлежним државним органима

Институт Симо Милошевић, Општа болница Мељине и служба Хитне медицинске помоћи имају озбиљне проблеме у функционисању, који захтијевају хитно реаговање надлежних државних органа, поручено је са састанка у херцегновској локалној управи.

Из Општине Херцег Нови саопштили су да ће се, заједно са Институтом, болницом Мељине и Домом здравља, обратити надлежним државним органима и иницирати састанак у циљу рјешавања проблема здравствено-медицинских установа у том граду.

- На састанку је констатовано да, изузев Дома здравља који редовно функционише, остале здравствене установе и службе на нивоу града – Институт, болница и служба Хитне медицинске помоћи имају озбиљне проблеме, који захтијевају хитно реаговање надлежних државних органа- каже се у саопштењу.

Учесници састанка сагласили су се да без стабилног функционисања тих установа не може бити гарантована здравствена заштита становника и посјетилаца Херцег Новог, нити се може размишљати о даљем развоју града и туризма, а нарочито здравственог.

Из Општине Херцег Нови казали су да је договорено да ће бити упућена заједничка иницијатива за организовање састанка са представницима Владе и ресорних министарстава, како би им указали на горуће проблеме, изнијели предлоге и разговарали о даљим корацима у циљу њиховог рјешавања.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић рекао је да је тај град и стратешким документима препознат као центар здравственог туризма.

- Не можемо на овакав начин и у оваквом амбијенту наставити даљи развој у том правцу, без подршке надлежних министарстава и Владе- навео је Катић.

Због тога је, како је казао, неопходно формирати одређене комисије које ће се бавити тим темама, посебно када су у питању приватизација и стечај у болници Мељине и проблеми са којима се суочава Институт. Катић је поручио да су болница Мељине и Институт неопходни Херцег Новом и да град неће дозволити да се они угасе.

- Ми морамо од Министарства добити подршку да се додатна средства усмјере ка болници Мељине која сада ради у стечају, како би они могли редовно да функционишу и сервисирају своје обавезе- навео је Катић.

Он је рекао да је додатно важно то што је Мељине пост-ковид болница у коју долазе пацијенти из Котора, Бара и са Цетиња.

- Ситуација те установе је веома комплексна и неопходно је помоћи болници да настави да функционише док се не ријеши питање стечаја- казао је Катић.

Учесници састанка сагласили су се да постоји значајан број оперативних питања у чије рјешавање треба кренути одмах, како би се осигурала примарна здравствена заштита за грађане Херцег Новог, али и службе припремиле за адекватно реаговање током наредне љетње туристичке сезоне.

Катић је поручио да ће локална управа наставити да помаже здравственим установама у мјери својих могућности и надлежности. Како је истакао, Општина Херцег Нови је ове године буџетом опредијелила дупло већи износ новца за ту намјену, прије свега, за помоћ у функционисању хитне медицинске помоћи, рад амбуланти у току љетње туристичке сезоне и могућност отварања амбуланте у Зеленици.

На састанку је констатовано да је недостатак медицинског особља још једно значајно питање са којим се суочавају све здравствене установе.

- С тим у вези, сви учесници састанка сагласни су да би за Херцег Нови било изузетно значајно отварање смјера медицински техничар у оквиру Средње мјешовите школе (СМШ) „Иван Горан Ковачић“, што ће кроз заједнички апел бити упућено надлежном Министарству- каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:39