Vakcina, vakcinacija / - FOTO: UNSPLASH
14/07/2023 u 11:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HPV vakcinu primilo pet hiljada djevojčica

Nizak odaziv je registrovan u opštinama Žabljak (nadležnost DZ Pljevlja), Šavnik i Plužine (nadležnost DZ Nikšić), kao i u opštini Petnjica (nadležnost DZ Berane)

Dosadašnji tok HPV vakcinacije u Crnoj Gori protiče dobrom dinamikom i zaključno sa 12. julom ukupno je vakcinisano 5.000 djevojčica/djevojaka protiv HPV infekcija i njihovih posljedica, poručili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

- Ovim saopštenjem želimo da informišemo javnost o toku HPV vakcinacije u Crnoj Gori, sa ciljem da u kontinuitetu podižemo svijest o značaju ove preventivne mjere u borbi protiv raka grlića materice i drugih kancera povezanih sa HPV infekcijama”, saopštili su iz IJZ.

Podsjećaju da su trenutno primarna ciljna grupa djevojčice uzrasta 9-14 godina i među svim vakcinisanima je upravo oko 95 odsto djevojčica iz ove uzrasne grupe.

image

Institut za javno zdravlje

- HPV VAKCINA

- U prvoj grupi sa kojom smo započeli vakcinaciju, a to su djevojčice uzrasta devet godina (rođene 2013. godine), trenutni obuhvat vakcinacijom je 30,2 odsto što je za prvu godinu dobar rezultat posebno imajući u vidu da je HPV vakcina jedina vakcina u redovnom kalendaru u Crnoj Gori, koja za sada, nije obavezna. U navedenoj ciljnoj grupi najbolje rezultate su postigle opštine: Berane (52,8 odsto), Cetinje (46,5 odsto), Ulcinj (36,6 odsto), Rožaje (35,7 odsto), Herceg Novi (35 odsto), Budva (34,3odsto), Podgorica (33,3 odsto) i Danilovgrad (33 odsto). Najmanji obuhvat kada su u pitanju opštine koje imaju svoj dom zdravlja zabilježen je u opštinama: Bar (13 odsto), Andrijevica (13,3 odsto) i Pljevlja (20 odsto), navode oni.

Nizak odaziv je registrovan u opštinama Žabljak (nadležnost DZ Pljevlja), Šavnik i Plužine (nadležnost DZ Nikšić), kao i u opštini Petnjica (nadležnost DZ Berane).

- S obzirom da sva istraživanja i iskustva iz svijeta pokazuju da je snaga preporuke izabranog doktora za djecu ključna u donošenju odluke o vakcinaciji, menadžmenti domova zdravlja moraju raditi na tome da se otkriju razlozi slabijih rezultata kod dijela timova izabranih doktora za djecu, te da se motivišu da se ti rezultati poprave, dodaju oni.

Sa druge strane, kako navode, potrebno je da se istaknu i stimulišu timovi koji su postigli odlične rezultate kako bi naporan rad i dobri rezultati bili prepoznati, priznati i nastavljeni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:23