hra ilustracija / - HRA ILUSTRACIJA
02/02/2024 u 14:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRA: Država nastavlja da plaća odštete zbog nedjelotvornih istraga policijske torture

Do danas nema informacija o napretku istrage ni u slučaju Borozana ni Rakočevića

Viši sud u Podgorici je utvrdio konačne iznose naknade štete od 7000 eura za Braslava Borozana iz Podgorice i 7500 eura za Marka Rakočevića iz Kolašina zbog nedjelotvornih istraga policijske torture u slučajevima iz 2015. godine u kojima su obojica oštećeni, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

- Borozan je prijavio da su ga 9. 10. 2015. godine u prostorijama CB Podgorica pretukli policijski službenici i svoje tvrdnje potkrijepio nalazom vještaka sudsko-medicinske struke. Ni napadači ni nalogodavci tog policijskog zlostavljanja nijesu identifikovani, a krivično gonjenje je u međuvremenu zastarjelo. Nadležni tužilac bio je Vukas Radonjić. Rakočević je jedan od trojice Kolašinaca koje su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) pretukli 24. 10. 2015. oko 22:30h, na raskrsnici ulica Marka Miljanova i Miljana Vukova u Podgorici, posle protesta političke koalicije Demokratski front. Napadači ni u ovom slučaju nijesu identifikovani. Nadležna državna tužiteljka bila je Danka Ivanović Đerić, a nakon njenog napredovanja u Više državno tužilaštvo, za predmet su bili nadležni državni tužioci Slađana Španjević Volkov i Vukas Radonjić. Predmetom je od 2. novembra 2023, zadužen državni tužilac Haris Šabotić, saopšteno je iz HRA.

Kako dalje navode, Ustavni sud je 2018. godine utvrdio da je Borozanu zbog nedjelotvorne istrage od strane ODT u Podgorici prekršeno pravo na dostojanstvo i nepovredivost ličnosti (čl. 28 Ustava Crne Gore i čl. 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima). Prvobitno mu je Osnovni sud u Podgorici dosudio 5000 eura na ime naknade štete (P.br. 2884/22), ali je Viši sud u Podgorici (Gž.br. 3901/23) taj iznos povećao na 7000 eura, uzevši u obzir da su, zbog nedjelotvorne istrage, policijski službenici odgovorni za nezakonito postupanje prema njemu ostali trajno nekažnjeni, dok je on blagovremeno procesuiran i kažnjen i prekršajno i krivično za nezakonito postupanje prema njima.

- Sud je istakao da se time kod Borozana opravdano stvorio “strah i osjećaj nesigurnosti” i “gubitak povjerenja u organe javne vlasti”, jer je država “neefikasnim postupanjem organa javne vlasti policijske službenike stavila u povlašćeni položaj u odnosu na tužioca kao građanina”, iako je “njihova ustavna i zakonska obaveza da štite prava i slobode građana”, navode iz HRA.

Rakočeviću je Osnovni sud u Podgorici (P.br. 2610/22) zbog kršenja istih prava nedjelotvornom istragom dosudio 8000 eura, dok je Viši sud u Podgorici (Gž.br. 3979/23) ovaj iznos smanjio na 7500 eura pozivajući se na to da je Evropski sud za ljudska prava u predmetu Baranin i Vukčević protiv Crne Gore, podnosiocima predstavke dosudio toliki iznos zbog iste povrede prava. Baranin i Vukčević su zlostavljani nekoliko minuta prije Rakočevića u Zlatarskoj ulici, kojom je prethodno prošla “kaznena ekspedicija” SAJ-a.

- Ni u njihovom slučaju niko do danas nije identifikovan ni kažnjen. Do danas nema nikakvih informacija o napretku istrage u oba slučaja. Braslava Borozana i Marka Rakočevića je zastupao advokat Dalibor Tomović u okviru programa podrške žrtvama torture Akcije za ljudska prava, koji finansira Dobrovoljni fond Ujedinjenih nacija za žrtve torture (UN Voluntary Fund for Victims of Torture), zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:22