zgrada sudskog savjeta / - SRDJAN BOLJEVIC
02/08/2023 u 13:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRA: Hitno rasporediti 11 novih sudija

Uprkos apelu HRA, Sudski savjet još nije rasporedio 11 novih sudija u sudove koji su opterećeni predmetima i manjkom sudija, niti planira da to uradi na narednoj sjednici koja je zakazana za petak i subotu, sudeći po objavljenom dnevnom redu, kazali su iz Akcije za ljudska prava (HRA)

Sudski savjet još nije rasporedio 11 novih sudija u sudove koji su opterećeni predmetima, kazali su iz Akcije za ljudska prava (HRA) i apelovali da se hitno riješi to pitanje.

Iz HRA su kazali da nijedno od 35 upražnjenih sudijskih mjesta u osnovnim sudovima neće biti popunjeno do daljnjeg, bez opravdanog razloga.

- Uprkos apelu HRA, Sudski savjet još nije rasporedio 11 novih sudija u sudove koji su opterećeni predmetima i manjkom sudija, niti planira da to uradi na narednoj sjednici koja je zakazana za petak i subotu, sudeći po objavljenom dnevnom redu, kazali su iz te nevladine organizacije (NVO).

Oni su apelovali da se hitno riješi to pitanje i upozorili da je nedostatak sudija već doveo do znatnog kašnjenja u zakazivanju ročišta, rješavanju predmeta i izradi odluka.

- Na predstojećoj sjednici Sudskog savjeta u petak i subotu biće konstatovan prestanak funkcije još jednom sudiji osnovnog suda, čime će broj upražnjenih mjesta biti povećan na 36, kaže se u saopštenju HRA.

Navodi se da će se, pored toga, konstatovati prestanak funkcije i za troje sudija Upravnog suda, čime će taj sud spasti na devet od potrebnih 16 sudija.

Iz HRA su kazali da će neka od tih upražnjenih mjesta biti popunjena tek u septembru, kada će četvoro kandidata za sudije Upravnog suda završiti sa obukom.

- Novi sastav Skupštine Crne Gore mora prioritetno da obezbijedi izbor nova tri člana Sudskog savjeta, naglasili su iz te NVO.

Oni su kazali da su predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer, kao i advokat Loro Markić i pravnik Dobrica Šljivančanin, članovi tog tijela već devet godina, iako su izabrani na četvorogodišnji mandat, jer Skupština nije bila u stanju da izabere nove članove.

U međuvremenu, kako su naveli iz HRA, oni su učestvovali u spornim izborima predsjednice Vrhovnog suda na treći mandat, istih predsjednika sudova na višestruke mandate.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 17:36