Лого: HRA / - Лого: HRA
26/05/2022 u 13:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ХРА: Надамо се да је дошло вријеме за расвјетљавање убиства Душка Јовановића

Подсјећамо да претходне двије владе, Душка Марковића и Здравка Кривокапића, нијесу хтјеле да ангажују страног експерта за анализу истраге овог убиства, наводе из ХРА

Акција за људска права (ХРА) понавља протест због тога што ни 18 година након убиства новинара, оснивача и главног и одговорног уредника дневног листа Дан, Душка Јовановића, није откривено ко је непосредни извршилац убиства, ко је све учествовао у убиству, ко га је наручио, али и ко је одговоран за то што до данас истрага није довела до озбиљнијих резултата.

-Подсјећамо да је само једна особа осуђена као „саизвршилац“, а да ни оптужница ни пресуда у том случају нијесу дале ни назнаку мотива за тај планирани и, по свему судећи, наручен атентат. Подсјећамо да је напад на новинара напад на право сваког грађана да буде обавијештен, и да би сваки такав случај, а посебно бруталан као што је убиство, морао бити хитно и темељно истражен и кажњен. Очекујемо да Влада хитно ангажује страног експерта који ће објективно сагледати и оцјенити предузете радње у досадашњој истрази убиства Јовановића, указати на конкретне пропусте и дати јасне путоказе како да се овај случај напокон расвијетли до краја. Израда оваквог специјалистичког извјештаја је такође неопходна за унапређење истражних капацитета црногорске и полиције и државног тужилаштва- наводе у саопштењу.

Додају:"Подсјећамо да претходне двије владе, Душка Марковића и Здравка Кривокапића, нијесу хтјеле да ангажују страног експерта за анализу истраге овог убиства, иако је Комисија за праћење истрага напада на новинаре још 2018. године затражила од Владе да ангажује таквог експерта".

-Комисија је 19. октобра 2018, упутила допис тадашњем предсједнику Владе, господину Душку Марковићу, у којем је наведено да ће, у циљу откривања починилаца и налогодаваца убиства у случају Душка Јовановића, али и другим случајевима гдје је потребно унаприједити дјелотворност истраге, предложити ангажовање страног експерта из Европе или Америке – ФБИ агента из разних области (балистике, форензике, судске медицине). Након разговора са премијером Марковићем, 4. марта 2020. године, предсједник Комисије за праћење истрага напада на новинаре, Никола Марковић, објавио је да је Влада донијела одлуку да ангажује иностраног експерта, међутим, такав експерт или експерткиња до данас нијесу ангажовани- саопштили су они.

Додају:"ХРА је у писму новом премијеру Дритану Абазовићу и новом министру унутрашњих послова Филипу Аџићу 2. маја 2022, скренула пажњу на овај проблем и предложила да таквог стручњака хитно ангажују".

-Није познато да су домаћи истражни органи до данас одговорили на питања која је ХРА поставила у извјештају “Нерасвијетљено убиство директора и главног уредника дневног листа Дан Душка Јовановића – питања без одговора”, 2016. године – да ли је адекватно истражено ко је све пријетио Јовановићу, шта је урађено да би се Јовановић заштитио, да ли је Служба државне безбједности водила Јовановићев досије, да ли га је пратила, да ли су испитани сви свједоци који су јавно познати у овом случају, да ли су испитане све примједбе правних заступника породице Јовановић на ток вођења истраге? Главна препорука тог извјештаја била је ангажовање иностраног стручњака за кривичне истраге атентата који би непристрасно сагледао предузете радње у истрази и дао препоруке за њено даље вођење- сматрају они.

Додају:"Имајући у виду значај расвјетљавања овог случаја за црногорско друштво и слободу изражавања, прије свих, истраживачких новинара, још једном апелујемо на Владу да под хитно ангажује експерта који ће помоћи рад Комисије за праћење истрага напада на новинаре и државног тужилаштва у општем интересу спровођења правде и обезбјеђења слободе изражавања и владавине права у Црној Гори, јер напад на новинара је напад на право сваког грађанина да зна и сваки такав случај, а поготово бруталан попут убиства, мора бити хитно истражен и кажњен".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:00