/ - HRA ILUSTRACIJA
06/11/2023 u 14:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRA: Odavanjem ličnih podataka komunalna policija ugrožava bezbjednost aktivista

Iz HRA su naveli da podržavaju Ivanu Čogurić, te da su joj obezbjedili besplatnu pravnu pomoć putem advokata Dalibora Tomovića, zahvaljujući finansijskoj podršci Fondacije Sigrid Rausing Trust

Osnovni državni tužilac u Nikšiću sjutra će saslušati Ivanu Čogurić, aktivistkinju prvog ženskog ekološkog pokreta u Crnoj Gori “Ecopatriotizam”, zbog prijave koju je podnijela protiv načelnika Komunalne policije, Veselina Čurovića, da je neovlašćeno dostavio njene lične podatke osobi koju je prijavila da nezakonito odlaže otpad u korito rijeke Gračanice, saopštili su iz NVO Akcija za ljudska prava (HRA) ukazujući na to da je neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka je krivično djelo iz čl. 176 st. 3 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Iz HRA su naveli da podržavaju Ivanu Čogurić, te da su joj obezbjedili besplatnu pravnu pomoć putem advokata Dalibora Tomovića, zahvaljujući finansijskoj podršci Fondacije Sigrid Rausing Trust.

Iz HRA ističu da su državni organi dužni da štite bezbjednost aktivista za ljudska prava, a ne da je, kažu, “ugrožavaju neovlašćenim otkrivanjem njhovih ličnih podataka bilo kome, pogotovo ne osobama koje prijave za nezakonito djelovanje”.

“Očekujemo da tužilaštvo ispita sve navode, zakonito sprovede postupak i na taj način stane u zaštitu aktivistkinje koja djeluje u opštem interesu zaštite životne okoline i vladavine prava”, poručuju iz HRA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. mart 2024 18:51