foto: rtcg / - FOTO: RTCG
08/07/2023 u 15:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRA: Popović predložila Savjetu RTCG sa uvaži prigovor 18 NVO

RTCG u centralnom Dnevniku nije objavila informaciju o protestu NVO zbog ponovnog izbora Borisa Raonića za direktora Javnog servisa

Ombudsmanka RTCG Danijela Popović, usvojila je prigovor Akcije za ljudska prava (HRA), podnijet u ime 18 nevladinih organizacija zato što RTCG u centralnom Dnevniku nije objavila informaciju o njihovom zajedničkom protestu zbog ponovnog  izbora Borisa Raonića za direktora RTCG. Ombudsmanka je, saopšteno je iz HRA, Savjetu RTCG predložila da prigovor uvaži.

U saopštenju od 6. juna Akcija za ljudska prava (HRA), Asocijacija Spektra, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), Centar za ženska prava, Centar za građanske slobode (CEGAS), Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF), Institut alternativa (IA), Institut za medije Crne Gore (IMCG), Juventas, Media Centar, Prima, Sindikat medija Crne Gore (SMCG) i Queer Montenegro protestvovale su zbog ponovnog nezakonitog izbora Borisa Raonića za direktora RTCG i pozvale članove Savjeta RTCG koji su učestvovali u tom izboru da daju ostavke na javne funkcije zbog, kako su naveli, “ignorisanja pravosnažne sudske odluke i pretpostavljanja privatnih interesa javnom interesu”.

Iz HRA navode da je saopštenje dostavljeno svim medijima, uključujući RTCG.

– Dok su tokom dana ostali elektronski mediji, uključujući i TV emitere, objavili saopštenje 18 NVO, Portal RTCG i TVCG su ignorisali ovu informaciju – kazali su iz HRA.

U skladu sa propisanom procedurom, Ombudsmanka je prigovor dostavila uredništvu RTCG koje je odgovorilo sledeće:

– Odluka da se ne objavi saopštenje 18 NVO je plod slobodne procjene urednika. U tom momentu je bilo mnogo više značajnijih informacija od ove. Da je ta procjena ispravna, pokazuje podatak da je u Crnoj Gori registrovano 5.163 NVO. U Dnevniku se objavi veliki broj informacija tako da bi napravili presedan ako usvojimo preporuku da se mora objaviti svako saopštenje koje grupe NVO pišu. Takođe, jasno je da nam namjera nije bila da nešto sakrijemo ako se zna da smo objavili saopštenje Media centra na istu temu, a koje je bilo direktno na štetu Javnog servisa i Savjeta RTCG – naveli su iz HRA.

Iz te nevladine organizacije podsjećaju da glavni urednik Dnevnika je Bojan Terzić.

U odnosu na odgovor uredništva, navode iz HRA, Ombudsmanka je „saglasna da je stvar uredničke slobode i procjene da odredi što će se i na koji način emitovati u informativnim emisijama”, ali ipak „saopštenja koja se tiču rada RTCG, a koje potpisuje određeni broj NVO treba pažljivo razmotriti”. Zato je, dodaju, u svom zaključku Savjetu RTCG predložila “da prigovor uvaži”.

– Očekujemo da Savjet RTCG naloži odgovarajuće mjere menadžmentu RTCG, koji će biti obavezan da postupi po njima. Zajedničko saopštenje 18 veoma aktivnih i uticajnih NVO, čija pojedinačna saopštenja inače redovno objavljuju mediji uključujući RTCG, predstavlja vijest koju javni servis ne smije da ignoriše, pogotovo kada se radi o kritici njegovih upravnih organa – jasni su iz te NVO.

Ovo je, po njihovim riječima, već drugi prigovor HRA koji Ombudsmanka RTCG usvaja u poslednja tri meseca.

 

NVO potpisnice saopštenja: 

Akcija za ljudska prava (HRA)

Asocijacija Spektra

Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI)

Centar za ženska prava (CŽP)

Centar za građanske slobode (CEGAS)

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CINCG)

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG)

Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF)

Institut Alternativa (IA)

Institut za medije Crne Gore (IMCG)

Juventas

Media centar

PRIMA

Sindikat medija Crne Gore (SMCG)

Queer Montenegro

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. decembar 2023 08:59