/ - SRDJAN BOLJEVIC
11/09/2023 u 16:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRA: Sudski savjet konačno rasporedio sudije, ali ćuti o svom propustu

Apeluju na Skupštinu da prioritetno izabere nova tri člana Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika

Sudski savjet je u petak 8. septembra, konačno, posle pet mjeseci neopravdanog odlaganja, izabrao i u sudove rasporedio 11 sudija, ali bez obrazloženja o tome da li je i kako ispravio propust da šestoro kandidata koji su stekli isti broj bodova propisno rangira, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

- Iako je prvobitno bilo nezadovoljnih kandidata, koji su uložili prigovor zbog izostanka žrijebanja kojim bi se utvrdio redosled kandidata s istim brojem bodova, izgleda da su sada svi dobili sudove kojima su se nadali i da Sudski savjet i nije bio prinuđen da svoj propust naknadno bilo kako ispravlja - naveli su iz HRA.

Međutim, kako ističu, zabrinjava to što Sudski savjet ne smatra da ima bilo kakvu obavezu da javnosti obrazloži svoje propuste.

- Nije objašnjeno zbog čega je odugovlačeno da se čak pet mjeseci popune upražnjena mjesta u preopterećenim sudovima, zašto se otišlo na odmor pre nego što je to učinjeno, kako je i zašto došlo do propusta prilikom izbora kandidata za sudije, zašto se ćutalo o tome čak dvije godine, ko je odgovoran i kako spriječiti da se isti propust ubuduće ponovi - naglašavaju iz Akcije za ljudska prava.

Podsjećaju da su, u periodu kada je propust nastao, članovi Sudskog savjeta bili njegova predsjednica Vesna Simović Zvicer, Loro Markić i Dobrica Šljivančanin – tri ugledna pravnika, koji su najiskusniji članovi Savjeta – u njemu se nalaze već devetu godinu jer Skupština Crne Gore u posljednih pet godina nije bila sposobna da izabere nove članove.

- Oni su u međuvremenu učestvovali i u spornim izborima predsjednice Vrhovnog suda na treći mandat, u izborima istih predsjednika sudova na višestruke mandate, u ocjenjivanju intervjua kandidata kojima nije bilo postavljeno ni jedno pitanje, i višemjesečnom kašnjenju u raspoređivanju obučenih kandidata za sudije u sudove u kojima je sudijski kadar prepolovljen - dodaju u saopštenju.

Apelovali su na Skupštinu Crne Gore da prioritetno izabere nova tri člana Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika.

- Novi ljudi moraju da doprinesu postizanju transparentnog, zakonitog i blagovremenog izbora sudija u Crnoj Gori, i podstaknu njen napredak ka članstvu u Evropskoj Uniji - zaključuju iz HRA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. novembar 2023 20:24