Ilustracija / -HRA
09/02/2023 u 13:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRA: Tužilački savjet nije smio da razmatra tužiteljku Begović za funkciju v.d. VDT-a

Oni ocjenjuju da je sporno to što je ona u vrijeme sastavljanja liste bila članica Tužilačkog savjeta

Akcija za ljudska prava smatra da Tužilački savjet nije smio da razmatra višu državnu tužiteljku Tatjanu Begović za funkciju v.d. VDT-a sa liste tužilaca koji imaju najmanje 15 godina tužilačkog iskustva, jer je u vrijeme sastavljanja liste bila članica Tužilačkog savjeta.

Zakon zabranjuje da se članovi Tužilačkog i Sudskog savjeta biraju za rukovodioce ili napreduju, a Upravni sud je već utvrdio da to znači da dok su članovi savjeta ne mogu ni da budu kandidovani. HRA smatra da podnošenje ostavke neposredno prije izbora na rukovodeću funkciju formalistički izigrava zabranu, čiji je cilj upravo da spriječi da osobe koje djeluju u tužilačkoj ili sudskoj “vladi” zbog toga uživaju prednost prilikom izbora na rukovodeću funkciju, odnosno drugu funkciju koja se smatra napredovanjem. Podržavamo stav člana Tužilačkog savjeta Steva Muka, koji je prilikom glasanja o kandidaturi Begović jedini bio uzdržan, ocjenjujući da bi izbor Begović bio protivan duhu zakona, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Da bi se ubuduće izvjesno spriječilo ovakvo postupanje, HRA predlaže da se izmjenom zakona koji uređuju rad Sudskog i Tužilačkog savjeta propiše rok u kome se član savjeta ne može kandidovati za napredovanje ili rukovodeću poziciju od trenutka podnošenja ostavke.

Zakon o Tužilačkom savjetu propisuje da “za vrijeme trajanja mandata u Tužilačkom savjetu član Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca ne može biti biran u državno tužilaštvo višeg stepena ili za rukovodioca državnog tužilaštva, a član Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika ne može biti biran za državnog tužioca ili rukovodioca državnog tužilaštva” (član 27).

- Upravni sud je u presudi U.br. 4523/2021 utvrdio da čl. 17 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama (suštinski istovjetan gore citiranom članu Zakona o državnom tužilaštvu) zahtijeva da sudija podnese ostavku na funkciju člana Savjeta prije nego i konkuriše za napredovanje. Konstatovanjem ostavke Begović, pa zaključenjem sjednice bez prethodnog okončanja tačke dnevnog reda koja se odnosila na određivanje v.d. VDT-a i istovremenim zakazivanjem nove na kojoj će razmatrati ta ista tačka, samo 20 minuta kasnije, Tužilački savjet je očigledno želio da izbjegne primjenu odredbe o zabrani napredovanja za vrijeme članstva u Savjetu, navodi se u saopštenju.

Iako je podnijela ostavku na članstvo u savjetu prije izbora, Begović praktično nije bila članica savjeta svega pola sata, ističu iz HRA, koliko je bilo potrebno da se donese odluka, a izborom za v.d. VDT postala je i predsjedavajuća tim savjetom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 20:37