/ Фото: Илустрација
04/12/2021 u 12:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИЈЗ: Неповјерење у инсититуције један од разлога непријављивања насиља

Неопходно је системски радити на превенцији родно заснованог насиља, поручили су они

Један од озбиљних разлога непријављивања насиља у Црној Гори је неповјерење у оне институције, које би требало да буду на првој линији пружања помоћи жртвама насиља, саопштили су из Института за јавно здравље (ИЈЗ). 

- У Црној Гори родно засновано насиље спада у скривене и високо стигматизоване теме па се насиље веома ријетко пријављује. Недостатак информација о томе коме жена/ђевојчица треба да се обрати када доживи насиље, страх од одузимања ђеце и губитка финансија, стид, уцјене фотографијама, он-лине насиље су неки од разлога због којих се одустаје од пријављивања насилника. Нарочито је озбиљно психичко насиље у партнерским односима које се у нашем друштву тешко доказује и толерише- навели су у саопштењу.

Истичу да здравствени систем има веома важну улогу у пружању здравствене помоћи особама које су преживјеле насиље, пријављивању насиља надлежним службама и упућивању ка специјализованим сервисима за подршку, као што су посебне организације за жртве, бесплатна правна помоћ или социјалне службе.

- Нарочито тешко доказиво је сексуално насиље, које је у црногорском друштву и даље табу тема. Узимајући у обзир улогу здравственог сектора, веома је важно да пружаоци здравствених услуга посједују информације и вјештине раног препознавања насиља, пружања помоћи и савјетовања. Порука је јасна, неопходно је системски радити на превенцији родно заснованог насиља, јер су посљедице насиља далекосежне и одражавају се негативно на физичко, психичко, сексуално и репродуктивно здравље жена у свим фазама њиховог живота. Треба обратити пажњу и на дјецу која су директно изложена насиљу или свједоче насиљу које се дешава у породици у којој одрастају- поручили су из ИЈЗ. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:47