/ фото: Срђа Бољевић
27/11/2021 u 15:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИЈЗ: Отпорност временом слаби, неопходна бустер доза

Од укупног броја против вируса коронс потпуно имунизованих особа преминуло 0.07 одсто

До данас, у Црној Гори је једном дозом вакцина против КОВИД-19 инфекције имунизовано 56,8 одсто пунољетних становника, са двије дозе вакцинисано је 52,9 одсто, а са три дозе 8,9 одсто.

- У Црној Гори највећи број особа је вакцинисано инактивисаном VeroCell Sinofarm вакцином, њих 63 одсто од укупног броја вакцинисаних особа, затим оних који су вакцинисани Comirnaty Pfizer-BioNTech вакцином је 24.8 одсто; AstraZeneca вакцину је примило 9.4 одсто  и 2.4 одсто Sputnјik V вакцину. Од укупно потпуно имунизованих 240 109 особа регистровано је 167 смртних исхода након обољевања од КОВИД-19 инфекције, што представља 0,07 одсто- саопштено је из Института за јавно здравље.

У Црној Гори имунизација против КОВИД-19 инфекције је започела у фебруару 2021. године и прва вакцина која је добављена и употријебљена је била Спутњик В.

- Отпорност коју су грађани стекли вакцинацијом било којом вакцином у том периоду доказано је да временом слаби и да је након пет мјесеци од примљене друге дозе неопходна додатна, трећа, бустер доза за јачање имуног одговора. Пратећи званичне препоруке међународних кредибилних организација Национално савјетодавно тијело за имунизацију Црне Горе (NITAG) је у претходном периоду предложило, а Министарство здравља одобрило јасне смјернице које се тичу вакцинације трећом, додатном дозом које можете погледати на следећем линку: https://www.iјzcg.me/me/novosti/nove-preporuke-u-odnosu-na-vakcinaciјu-protiv-covid-19-02102021g- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:04