/ - ФОТО: ИЈЗ
16/05/2022 u 09:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИЈЗ: Превенцијом и раним откривањем до ефикаснијег лијечења рака дебелог цријева и дојке

Промо догађај отворила је др Маја Милановић, спец. епидемиолог, помоћница директора за медицинска и јавно-здравствена питања у Институту за јавно здравље Црне Горе

У амфитеатру Центра за патологију у Подгорици, одржан је промотивни догађај у оквиру пројекта „ON TIME" - Превенцијом и раним откривањем до ефикаснијег лијечења рака дебелог цријева и рака дојке“ кофинансираног из Програма прекограничне сарадње Хрватска - Босна и Херцеговина - Црна Гора 2014.-2020. То је саопштено из Института за јавно здравље.

Водећи партнер на пројекту Завод за јавно здравство Задар у сарадњи са партнерима на пројекту: ЗУ Институт за јавно здравље Црне Горе, ЈЗУ Општа болница „Блажо Орландић“ Бар, те Завод за јавно здравство Жупаније Западно – херцеговачке организовао је  овај догађај с циљем представљања реализованих пројектних активности, остварених пројектних резултата, Националних програма раног откривања рака дојке и рака дебелог цријева.  

Промо догађај отворила је др Маја Милановић, спец. епидемиолог,  помоћница директора за медицинска и јавно-здравствена питања у Институту за јавно здравље Црне Горе. 

-Малигне болести представљају један од највећих здравствених проблема широм свијета због високе учесталости оболијевања и умирања. Оне су други водећи узрок умирања у свијету зато програми превенције кроз промоцију здравих стилова живота и национални скрининг програми имају огроман јавно-здравствени значај“,рекла је Др Милановић. „Рана детекција карцинома је круцијална јер откривањем болести у раној фази шансе за изљечење су веће. Откривање карцинома у каснијој фази, захтијева агресивнији и скупљи третман, али има и лошије исходе- додала је др Милановић.

Присутне је поздравио и др Игор Каришик, директор ЈЗУ Општа болница „Блажо Орландић“ Бар, који се захвалио свим пројектним партнерима и навео да је ЈЗУ Општа болница Бар набавила најновији модел ендоскопског стуба Олyмпус ЕВИС X1 који примарно служи за вршење колоноскопија и полипектомија, али и за гастроскопије, ради превенције и раног откривања рака једњака, желуца и танког цријева. Др Каришик је истакао да је набавком овог вриједног апарат Општа болница у Бару постала дио Националног програма за скрининг рака дебелог цријева и подигла ниво услуге у подручју свог дјеловања.

Хирург из ЈЗУ Опште болнице „Блажо Орландић“ Бар, др Симеун Драгаш, навео је да од децембра прошле године пројектни тим, са осталим колегама Хируршког одјељења и инструментаркама, обавља инвазивне процедуре колоноскопије и полипектомије, будући да је рак дебелог цријева у жижи интересовања из разлога што се најчешће јавља код оба пола. У периоду од почетка децембра 2021. године до 10. маја ове године наведеним апаратом, набављеним кроз пројекат, је урађено 300 ендоскопских прегледа. На овај начин побољшаме су процедуре за рано откривање и оптимизацију лијечења рака дебелог цријева омогућавајући пацијентима Улциња, Бара и Будве да прописане инвазивне процедуре ураде у болници у којој гравитирају. 

Марко Машина, унив. спец. оец., Виши стручни савјетник за ЕУ фондове из Опће болнице Задар је представио иновативни ЦАТО софтвер, инсталиран у Опћој болници Задар за лијечење рака дојке и рака дебелог цријева.

Др Адријана Вујовић,  спец. епидемиологије, из Института за јавно здравље Црне Горе је представила главне резултате пројекта „ОН ТИМЕ“, као и Националне програме раног откривања рака дојке и рака дебелог цријева на подручју Црне Горе.  Др Вујовић је истакла да је кроз „ОН ТИМЕ“ пројекат Институт за јавно здравље Црне Горе набавио нови апарат за анализе на скривено крварење у столици, као и 6500 туба за узорковање, те да је у току  тестирање опште популације из пројекта. 

У склопу реализације пројекта, Институт за јавно здравље Црне Горе је организовао промотивно-едукативне радионице у 8 црногорских општина са циљем да се општој популацији приближи значај превентивних прегледа, односно скрининга ових широко распрострањених болести.

Такође у оквиру реализације „ОН ТИМЕ“ пројекта, у периоду од 24 до 26. маја биће одржана едукација за здравствене раднике у циљу унапређења комуникационих вјештина, која између осталог обухвата мотивацију пацијената на превентивне прегледе и комуникацију са пацијентима са тешком дијагнозом.

-Надамо се да ће ојачани људски ресурси и капацитети здравствених установа кроз овај пројекат и пружање квалитетнијих и доступнијих јавноздравствених услуга знатно утицати на рано откривање и лијечење рака дебелог цријева у Црној Гори-закључила је др Маја Милановић у свом излагању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ИЈЗON TIME
24. april 2024 01:25