/ IJZ
19/06/2024 u 18:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

IJZ: Sedmi slučaj morbila u Crnoj Gori

Od 28. marta 2024. godine, zаključnо sа 19. junom 2024. gоdinе rеgistrоvаnо je 7 slučаjеvа obolijevanja od mоrbilа (malih boginja) u Crnoj Gori. To je saopšteno iz Instotuta za javno zdravlje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na roditelje da  vakcinišu svoju djecu bez odlaganja.

- Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine - navode u saopštenju.

Dodajud a posljednji slučaj registrovan je u Pljevljima kod osobe uzrasta 46 godina koja se prema podacima dobijenim epidemiološkim ispitivanjem virusu morbila izložila tokom boravka u Bosni i Hercegovini u kojoj je u toku velika epidemija.

- Prema posljednjim dostupnim podacima, ukupnо је tokom 2024. godine u Federaciji BIH registrovano 4553 slučaja (zaključno sa 02.06.2024). U Republici Srpskoj je prijavljeno 212 slučajeva (zaključno sa  14.06.2024. godine), a u Srbiji je rеgistrоvаnо 114 slučаjеvа mоrbilа (zаključnо sа 02.06.2024. gоdinе). U Albaniji je prijavljeno 38 slučajeva morbila (posljednji dostupni podatak od 12.03.2024), a u Hrvatskoj 18 (zaključno sa 05.06.2024) - navode u saopštenju.

Prema posljednjem izvještaju ECDC (Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti) do sada je već 16 lica (15 u Rumuniji i 1 u Irskoj) umrlo od posljedica obolijevanja od morbila.

-Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest. Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine - zaključuju u saopštenju.

Više informacija možete pronaći na: www.ijzcg.me/me/male-boginje-morbili

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jul 2024 17:39