Упозорили на векторске болести / -LAZAR RUZIC
13/02/2022 u 19:34 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИЈЗ: За годину 359 абортуса

Већина сексуално преносивих болести има слабе или неспецифичне симптоме, због чега се усложњава процес њиховог диjагностиковања, казали су из ИЈЗ-а

Према последњим доступним подацима Института за јавно здравље (ИJЗЦГ) укупан броj намjерних абортуса у 2020. години износио jе 359, а броj намjерних абортуса код дjевоjака млађих од 20 година jе седам, што представља учешће од 1,95 одсто у укупном броjу намjерних прекида трудноће. Како наводе у ИЈЗ иако се у Црноj Гори запажа тенденциjа раста броjа инфицираних, званични броj регистрованих случаjева сексуално преносивих инфекциjа jе веома низак услиjед слабе регистрациjе (и за приватне и jавне институциjе) и непотпуног приjављивања инфицираних.

– Према Годишњем извjештаjу о заразним болестима ИJЗЦГ у 2020. години регистровано jе 89 случаjева СПИ (сексуално преносивих инфекциjа) са инциденциjом од 14,3/100.000 становника: jедан случаj сифилиса, 12 случаjева гениталне хламидиjазе, два случаjа хепатитиса Б и 74 случаjа гениталних брадавица. Наjзаступљениjа сексуално преносива инфекциjа у Црноj Гори била jе ХПВ инфекциjа коjа jе и у свиjету наjзаступљениjа. Што се тиче ХИВ-а, према Годишњем извjештаjу ИJЗЦГ о ХИВ/АИДС-у за 2020. годину, броj приjављених случаjева у 2020. години jе 15, па jе инциденциjа новооткривених инфекциjа у 2020. години износила 2,4/100.000 становника – наводе у ИЈЗ.

Наjвећи броj приjављених инфекциjа jе међу младима старости од 20 до 24 године, што потврђуjе значаj едукациjе младих о овоj теми, jер ова популациона група не располаже адекватним нивоом знања, те су склони честоj промjени партнера и ступању у сексуалне односе без заштите, као и под ути­ца­jем алкохола или других средстава зависности, jер су млади у том узрасту радознали и склони експериментисању, па то може имати негативан утицаj на њихово будуће сексуално и репродуктивно здравље.

– Као што jе већ наведено, већина сексуално преносивих болести има слабе или неспецифичне симптоме, због чега се усложњава процес њиховог диjагностиковања и правовремено започињање третмана. Такође, проблеми могу бити везани и за трудноће, побачаjе и рађања у периоду адолесценциjе. Наиме, због незавршеног тjелесног развоjа, честе су компликациjе намjерног прекида трудноће као што су повреде унутрашњих органа и инфекциjе – наводе у ИЈЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 07:37