IJZ / - SRDJAN BOLJEVIC
29/01/2024 u 12:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IJZ: Za tri mjeseca registrovana 452 slučaja obolijevanja od velikog kašlja

Među registrovanim slučajevima, najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (189), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (67), u uzrasnoj grupi 6-10 godina (66), 16-20 godina (57), 1-5 godina (43), ispod 1 godine (14), preko 65 godina (11) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (5)

Institut za javno zdravlje Crne Gore je, od početka novembra 2023. godine zaključno sa 28. januarom tekuće godine, registrovao 452 slučaja obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja).

- Kod 372 oboljela je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 80 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom, navodi se u saopštenju.

Među registrovanim slučajevima, najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (189), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (67), u uzrasnoj grupi 6-10 godina (66), 16-20 godina (57), 1-5 godina (43), ispod 1 godine (14), preko 65 godina (11) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (5).

- Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (322) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (18), Baru (17), Budvi (11), Cetinju (10), Herceg Novom (7), Kotoru (6), Nikšiću (6), Tivtu (6), Bijelom Polju (5), Zeti (5), Mojkovcu (3), Andrijevici (2) i po jedan slučaj u Ulcinju, Petnjici i Pljevljima, navode iz IJZ.

Od 452 registrovana slučaja, kod 424 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina).

Kkao navode, vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila,zauški, rubele, humanog papilloma virusa itd.) se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu. Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza).

- Ističemo da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća. Apelujemo na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja (ali i ostalih respiratornih infekcija poput gripa čija je aktivnost izražena posljednjih sedmica, COVID-19, RSV - respiratornog sincicijalnog virusa) na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći. Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine, navode iz IJZ.

Iz Instituta pozivaju roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom redovne imunizacije, a oni koji su do sada odlagali vakcinaciju, da što prije nadoknade propuštene doze i zaštitite djecu od opasnih bolesti, naročito onih koje su već prisutne u Crnoj Gori kao što je veliki kašalj, ili onih koje su nam sve bliže kao što su morbili.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 01:54