/ FOTO: IJZ
23/09/2022 u 13:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

IJZ: Zlatni septembar- mjesec nade i podrške djeci oboljeloj od karcinoma

Prema raspoloživim podacima Registra za rak Crne Gore tokom 2013. godine od malignih bolesti oboljelo je 24 djece i adolescenata, saopšteno je iz IJZ-a

Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Institutom za bolesti djece i udruženjem Fenix već duži niz godina dio su  globalne kampanje Zlatni septembar koju svakog septembra pokreće Međunarodna zajednica za borbu protiv raka kod djece i mladih.

- Ova kampanja ima za cilj podizanje svijesti o malignim bolestima kod djece i adolescenata i problemima sa kojima se susreću kako bi javnost bolje razumjela bolest i značaj pružanja podrške njima i njihovim porodicama. Prema procjenama (IARC) Međunarodne agencije za istraživanje raka, 2020. godine kod skoro 280.000 djece i adolescenata (uzrasta od 0 do 19 godina), širom svijeta, dijagnostikovan je rak, a istovremeno je skoro 110.000 djece umrlo od raka. Međutim, stvarni brojevi mogu biti mnogo veći, jer je u mnogim zemljama rak kod djece teško dijagnostikovati. Prema raspoloživim podacima Registra za rak Crne Gore tokom 2013. godine od malignih bolesti oboljelo je 24 djece i adolescenata, duplo više dječaka 66,7 % nego djevojčica 33,3 odsto. Najčešće dijagnoze među ovom populacijom su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi- saopšteno je iz IJZ-a.

U poređenju s globalnom incidencijom karcinoma odraslih, broj djece sa karcinomima je mnogo manji, a broj preživljavanja je znatno veći, što je i očekivano.

- Pri tome, stopa preživljavanja u zemljama sa visokim prihodima doseže prosječno 84 odsto i stalno se poboljšava čak i u područjima s manjim standardom, pod uslovima da postoji lokalna i međunarodna podrška. U skladu s navedenim, značajno je istaći potrebu za ulaganjem zajedničkih napora društva, kako bi obolijevanje od raka u djetinjstvu postao nacionalni i globalni zdravstveni prioritet zemlje, a posebno u programima očuvanja i unaprijeđenja zdravlja djece. Kada se govori o prevenciji malignih bolesti kod djece, aktivnosti treba sprovoditi još u trudnoći: potrebno je istaći da trudnice treba da vode računa o svom zdravlju, prate uputstva izabranih gilnekologa, vode računa o ishrani, fizičkoj aktivnosti, da izbjegavaju duvanski dim, alkohol, psihoaktvine supstance, generalno da prate savjete doktora i izbjegavaju rizike koji mogu ostaviti posljedice po njihovo potomstvo. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja dojenje djeteta, svakako dio  uspješne prevencije i za majku i novorođenče- navode iz IJZ-a.

Osim toga od posebnog je značaja da se djeca od ranog djetinjstva uče ponašanju koje je usklađeno sa zdravljem, zbog činjenice da loše navike  i nezdravi stilovi života u djetinjstvu mogu imati za posljedicu loše zdravlje tokom čitavog života.

- Pored toga, neophodno je da i roditelji stvore zdravo okruženje u cilju zaštite  djece od uticaja faktora rizika, kao što je duvanski dim, različiti drugi hemijski i fizički faktori i mikroorganizama koji mogu uzrokovati pojavu karcinoma. Institut za javno zdravlje Crne Gore se posebnim osvjetljenjem zgrade pridružio mnogim ustanovama po svjetskim metropolama u globalnoj kampanji „Zasvjetli zlatno“ sa ciljem podizanja svijesti o raku kod djece i adolescenata i problemima s kojima se susreću da bi javnost bolje razumjela bolest,a oboljela djeca lišila težine predrasuda- pojašnjeno je iz IJZ-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:59