Iković / Foto: ALEKSANDAR SIMOVIC
04/01/2023 u 13:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iković o situaciji u Pljevljima: Potrebno je oštro rešenje, a ne dodvoravanje biračima

Potreban nam je potpuno drugačiji pristup načinu života i načinu grijanja, tako ćemo imati i čist vazduh ali i preduslov za veće plate, smatra on

Rješenje za dramatičnu situaciju u vezi sa alarmantnim stanjem kvaliteta vazduha u Pljevljima nije ni lako ni jednostavno i ne može se prevazići nijednom populističkom mjerom, dodvoravanjem građanima ili sprovođenjem besmislenih akcija sa stranački motivisanom političkom pozadinom, tvrdi Vuk Iković iz Pokreta Preokret. 

Ikovićevo reagovanje prenosimo u cjelosti: 

Rješenje je da za početak Crna Gora treba da zabrani prodaju uglja za grijanje i omogući građanima da po povoljnim cijenama koriste energente koji manje zagađuju okolinu. Zbog povećanja cijene drveta i zbog njegove sve teže dostupnosti građani se sve češće opredjeljuju za ugalj sto je dodatno pogoršalo kvalitet vazduha u Podgorici.

Potreban nam je potpuno drugačiji pristup načinu života, načinu grijanja, prevoza i proizvodnje električne energije. Tako ćemo imati i čist vazduh ali i preduslov za veće plate.

Zapravo nama je potreban  preokret. Ključni izvori električne energije treba da budu solarne i vjetroelektrane, a hidroenergija treba biti podrška sigurnom sistemu snabdijevanja.

U Crnoj Gori godišnje oko 1000 građana izgubi život zbog zagađenog vazduha. Prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu u Crnoj Gori je u toku 2020. godine usljed zagađenog vazduha preminulo 920 osoba.

Građanin Pljevalja udiše najmanje svaki drugi dan zagađeni vazduh. Svaka peta smrt u Pljevljima se  pripisuje zagađenju vazduha, svaka osma u Nikšiću i svaka sedamnaesta u Podgorici.

Da podsjetimo, zbog preuranjene smrti usljed zagađenja vazduha Crna Gora ima godišnje troškove oko milijardu eura, a na Islandu manje od 100 miliona eura – preko 10 puta manje.

Strateška dokumenta iz oblasti zdravstva su predvidjela da će zdravstveni sistem biti jednako dustupan svima  i da ćemo postati zdravo društvo, ali sistem je postao još više nepristupačan što dodatno otežava liječenje ljudi zbog zagađenog vazduha.

Dakle, za dramatičnu situaciju je potrebno oštro rješenje koje na prvom koraku može djelovati da je teško sprovoditi, ali uz nešto više napora nadležnih ono ne samo da može biti realno, već može postati model kako se problemi rješavaju, a ne od njih da se pravi populistička predstava dodvoravanja biračima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 17:52