/ - FOTO: UNSPLASH
19/10/2022 u 14:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IMOVNO STANJE NOSILACA IZBORNIH LISTA: Većina bogato živi, a mnogi ne bi da im se to zna

Od 31 nosioca lista u Podgorici, Baru i Bijelom Polju, devet njih nije dozvolilo ASK da im kontroliše bankovne račune, dok za deset kandidata nema podataka o imovini

Kandidati za gradonačelnika Podgorice i predsjednike opština Bar i Bijelo Polje, njih 31 uglavnom su materijalno zbrinuti, mnogi od njih posjeduju stabilne poslove, firme, ušteđevine, po više nekretnina, a devet njih za koje su na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) dostupni imovinski izvještaju nije dalo saglasnost za kontrolu bankovnih računa. Imovinskih kartona nema za 10 nosilaca lista.

Na izborima u Podgorici nadmeće se devet lista, a nosilac liste DPS i njihovih koalicionih partnera je aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković, kojem je plata u Glavnom gradu oko 1.400, oko 350 eura mu je naknada na Univerzitetu Crne Gore gdje je stalno zaposlen, posjeduje stan od 59 kvadrata, za koji otplaćuje kredit od 60.000 eura. Vuković nije dao saglasnost da mu se kontrolišu bankovni računi.

Na čelu liste DF-a je bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja trenutno kao bivši funkcioner prima zaradu od oko 1.700 eura, a od imovine je prijavila kuću u izgradnji od 85 kvadrata, stan od 68, kao i dva placa koja su u kategoriji pašnjak površine 570 i 175 metara kvadratnih. Borovinić Bojović otplaćuje dva kredita u ukupnom iznosu od 105.000 eura i dala je saglasnost da joj se kontrolišu bankovni računi. Njen suprug Dragan Bojović je poslanik DF-a plata mu je oko 1.600 eura, suvlasnik je kuće, dvorišta, dvije njive i dva kamenjara, a otplaćuje kredit od 25.000. Supružnici posjeduju po automobil, kao i akcije u tri preduzeća i to Port of Adrija, Luka Bar i Izbor Bar.

Nosilac liste Demokrata je poslanik Danilo Šaranović a prijavio je da mu je plata oko 1.450 eura, dok njegova supruga Slađana u privrednom društvu zarađuje oko 600 eura. Prema imovinskom kartonu, on ne posjeduje pokretnu ili nepokretnu imovinu, a dao je saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Kandidat za gradonačelnika pokreta Evropa sad Jakov Milatović je bivši ministar ekonomije, koji po prestanku funkcije prima platu od oko 1.600 eura, dok njegova supruga Milena zarađuje 1.900. Od imovine bračni par Milatović je prijavio zajednički stan od 68 kvadrata, dok se na ime Jakova Milatovića vodi još jedan stan od 46 kvadrata, livada od 9.469 i kuća u izgradnji od 107 metara kvadratnih. Milatović ima ušteđenih 55.000 eura, otplaćuje kredit od 80.000 i nije dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Za nosioca liste Preokret Srđana Perića na sajtu ASK nema novih podataka o imovini, jer više od pet godina nije bio javni funkcioner. Prema podacima iz 2018. on je posjedovao stan i kuću, a bio je dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Nosilac liste Građanskog pokreta URA i njihovih koalicionih partnera Luka Rakčević prijavio je da kao zaposleni u kabinetu potpredsjednika Vlade ima platu od 600 do 800 eura, a odbornička nadoknada u Glavnom gradu mu je bila 150 eura. Od imovine posjeduje dva automobila "tojota" i "reno", a nije dao saglansost za kontrolu bankovnih računa.

Nosilac liste SNP-a Nebojša Vuksanović član je odbora direktora Plantaža gdje mu je nadoknada preko 600 eura, a prijavio je da ima redovan posao u privrednom društvu gdje mu se plata lani kretala od 2.700 do 6.500 eura. On je ASK prijavio da je vlasnik trećine preduzeća "Plutos", posjeduje tri stana od 91, te dva od po 37 kvadrata, automobil "VW tiguan" i nije dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa. Vuksanović otplaćuje tri kredita u ukupnom iznosu od skoro 70.000 eura.

Nosilac liste Stranke crnogorskih Muslimana Kadrija Kurpejović prema podacima ASK zaposlen je u Ministarsvu ekonomskog razvoja gdje mu je plata oko 550 eura, dok u Savjetu muslimanskog naroda ima dodatnih 400 i 150 u Akreditacionom tijelu. Kurpejović posjeduje jednosoban stan, njegova supruga Fatima je suvlasnica dvosobne stanbene jedinice, a dao je saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Imovinskih kartona nema za sedam kandidata u Bijelom Polju

U Bijelom Polju se za vlast nadmeće 12 lista. Na čelu liste Građanskog pokreta URA je poslanica Suada Zoronjić, koja je prijavila platu od oko 1.600 eura, a vlasnica je stana od 49 kvadrata. Njen suprug Sabahudin posjeduje više nekretnina koje su stečene nasledstvom, a vlasnik je i stomatološke ordinacije "Dent". Suada Zoronjić je prijavila da ima ušteđevinu od 6.000 eura, otplaćuje dva kredita od preko 40.000 eura, a dala je saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Aktuelni potpredsjednik Opštine Bijelo Polje je Ernad Suljević, a prijavio je ASK da ima platu od oko 1.160 eura. Vlasnik je kuće od 200 kvadrata, dva vozila, pištolja, 7.000 eura ušteđevine, a otplaćuje dva kredita od 62.000 eura i dao je saglasnost za kontrolu računa.

Nosilac liste DPS-a Abaz Dizdarević je poslanik sa mjesečnom zaradom od oko 1.600 eura, dok njegova supruga Edisa ima mjesečnu zaradu od 1.200 eura. Dizdarević je vlasnik kuće od skoro 300 kvadrata, dok njegova supruga posjeduje stan od 58 kvadrata i oboje imaju po automobil. Dizdarević ima ušteđenih 25.000 eura, a njegova supruga 9.000, a bankama zaduženi su zajedno 75.000 eura. Dizdarević nije dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Listu SNP-a u Bijelom Polju predvodi ministar prosvjete Miomir Vojinović za kojeg na sajtu ASK nema podataka o plati, već samo se navodi da je vlasnik automobila, otplaćuje 12.000 eura kredita i nije dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa. Njegova supruga Dušica ima platu od 490 eura i otplaćuje zajam od 2.000 eura.

Na čelu liste DF-a je Vaso Obradović koji je prijavio platu od 711 eura, ali nije precizirano gdje tačno radi, po osnovu ugovora o djelu je angažovan u CEDIS-u gdje prima 605 eura i još 170 odborničke nadoknade. Obradović je vlasnik kuće od 100 kvadrata, automobila, a nije dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Podataka o imovini na sajtu ASK nema za nosioce liste Stranke pravde i pomirenja Admira Canića, Evropa sad Dražena Petrića, Građanskog pokreta "Ljudi i tačka" Miodraga Miga Pajovića, Prave Crne Gore Predraga Terzića, Partije crnogorskih Muslimana Damira Bektaševića, Svetosavske Srpske liste Svetislava Perišića i Nezavisne građanske liste Nijaza Avdića.

Za nosioca Svetosavske Srpske liste Mirka Rmandića nema podataka o imovini jer dosad nije bio javni funkcioner.

U Baru se nadmeće 10 lista za vlast u tom gradu. Aktuelni potpredsjednik Opštine Bar Radomir Novaković Cakan je na čelu liste Biram Bar, a, prema podacima ASK, plata mu je oko 1.400 eura, dok njegova supruga Maja ima platu od 460 eura. Prijavio je da je vlasnik kuće od 34 i voćnjaka od 39 kvadrata, koje je dobio na poklon, kao i firme Padrinomont na koju su upisana tri poslovna prostora, dva stana, građevinsko zemljište i pet automobila. On je dao saglasnost da mu ASK kontroliše račune.

Predsjednik Opštine Bara Dušan Raičević je nosilac liste DPS-a i koalicionih partnera, a prijavio je da mu je plata oko 1.300 eura. Njegova supruga Višnja Raičević zaposlena je u Turističkoj organizaciji Bar i plata joj se kreće od 800 do 1.000 eura. Od imovine posjeduje dvosoban stan od 71 kvadrata, vlasnik je 33 odsto firme Promadura Floors i dao je saglasnost za kontrolu računa.

Dragan Tufegdžić je nosilac liste koju čine Demokrate, pokret Evropa sad i Ujedinjena Crna Gora, a on je trenutno na čelu Pošte Crne Gore gdje mu je plata 1.600 eura, dok njegova supruga Marija ima mjesečni prihod od 125 eura. Tufegdžić je prijavio da od imovine posjeduje automobil "reno" i dao je saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Nosilac liste Bošnjačke stranke u Baru Edina Dešić prijavila je ASK da kao državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja ima platu od oko 650 eura, vlasnica je stana od 45 kvadrata, suvlasnica kuće od 170, kao i više parcela zemljišta, te dva automobila. Ona je prijavila da ima kredit od 40.000, za koji joj je rata 111 eura i nije dala saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Na čelu liste Građanskog pokreta URA i njihovih koalicionih partnera je aktuelni ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, a za njega na sajtu ASK nema podataka o njegovoj plati. Prema poslednjim dostupnim podacima, vlasnik je trosobnog stana od 102 kvadrata, ušteđevine od oko 20.000 eura, a vlasnik je kompanije Cerovo na čije ime je upisan jedan poslovni prostor i šest garaža. Đurović je dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Nosilac liste Socijaldemorata Branislav Bane Nenezić je aktuelni direktor Sportsko-rekreativnog centra Bar gdje mu je mjesečni prihod oko 1.300 eura, dok je njegova supruga Jovana zaposlena u Port of Adrija i plata joj je 400 eura. Od imovine je prijavio samo automobil "audi", a takođe otplaćuje kredit od 18.000 eura i dao je saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Nosilac izborne liste SNP-a Željko Stojović je direktor Marine Bar i plata mu se kreće od 1.000 do 2.400 eura, a vlasnik je 1/1 kuće od 180, stana od 64 i poslovnog prostora od 33 kvadrata, a suvlasnik više parcela zemljišta na kojima su njive, šume, vinogradi... Takođe, vlasnik je dva automobila, pištolja, ušteđevine od oko 7.000 eura, akcija u preduzećima Port of Adrija, Marini Bar, Prekookeanskoj plovidbi i Barskoj plovidbi. Otplaćuje kredit od 90.000 eura i nije dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Nosilac liste DF-a u Baru Maja Vukićević je poslanica sa mjesečnim prihodom od oko 1.400 eura, vlasnica je firme "MM Pro Consulting" i nije dala saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Za nosioce liste Prave Crne Gore u Baru Vukana Golubovića i Stranke pravde i pomirenja Edina Durakovića nema dostupnih podataka o imovini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 22:19