ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ МОРБИЛА / - ФОТО: УНИЦЕФ
25/02/2022 u 08:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Имунизација против морбила, заушака и рубеле хитна за заштиту најмлађих у Црној Гори

СЗО снажно подржава све напоре националних власти Црне Горе и наших партнера да осигурају да свако дијете добије потпуну заштиту коју вакцине пружају, казала је Мина Брајовић

До првог фебруара ове године, сва дјеца рођена током 2020. требала су примити прву дозу вакцине против морбила, заушака и рубеле, али ју је примило само 12 одсто од њих 7.086. Ниска стопа имунизације забиљежена је и код дјеце рођене 2019. године: само 34 одсто њих је до сада примило прву дозу вакцине против морбила, заушака и рубеле. То значи да је већина најмлађе дјеце у Црној Гори у озбиљној опасности од хоспитализације или чак и смрти у случају да дође до избијања епидемије малих богиња.

СЗО, УНИЦЕФ и Институт за јавно здравље Црне Горе позивају све родитеље да провјере јесу ли њихова дјеца примила ММР и друге вакцине према календару рутинске имунизације дјеце и да их хитно вакцинишу ако до сада нијесу. Наша заједничка порука је да не смијемо дозволити да једна здравствена криза доведе до друге, јер пад стопе имунизације води ка новој епидемији међу најугроженијима, а овог пута то би била дјеца.

- Вакцинација против малих богиња спријечила је преко 23 милиона смртних случајева широм свијета од 2000. до 2018. године. Учинимо оно што је најбоље за нашу дјецу – придржавајмо се рутинске имунизације како бисмо заштитили не само сопствену дјецу, већ и сву дјецу из нашег окружења - поручио је шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Хуан Сантандер.

Ради подршке рутинској имунизацији дјеце током пандемије у Црној Гори, УНИЦЕФ је обезбиједио различите видове унапређења знања и обуке за здравствене раднике, техничку помоћ за ажурирање разних имунизационих процедура и пракси у складу с највишим међународним стандардима, као и подршку за набавку различите медицинске опреме за чување вакцина у домовима здравља.

Уз подршку УНИЦЕФ-а и ЕУ, Институт за јавно здравље води националну кампању за хитно повећање стопе имунизације против малих богиња у Црној Гори.

Институт за јавно здравље Црне Горе покренуо је низ активности које имају за циљ како пружање подршке изабраним педијатрима у домовима здравља, тако и подстицање вакцинације ММР вакцином. Један од циљева је и упознавање родитеља с ризицима од неправовремене вакцинације против морбила, заушака и рубеле, да би они информисано и савјесно доносили одлуке, а све то да бисмо заштитили нашу дјецу и осигурали им здраво и безбједно дјетињство.

- Овом приликом апелујемо на родитеље да све дилеме које имају у вези са ММР вакцином рјешавају с изабраним педијатрима, а Институт за јавно здравље стоји на располагању за све дилеме у вези с овом вакцином - рекао је Игор Галић, директор Института за јавно здравље Црне Горе.

Према СЗО, многе земље и даље пријављују озбиљне потешкоће у спровођењу рутинских имунизационих активности због пандемије ЦОВИД-а-19, чиме се отвара пут будућим епидемијама и доводе у опасност резултати деценија напретка остварених у заштити здравља дјеце и новорођенчади.

- СЗО снажно подржава све напоре националних власти Црне Горе и наших партнера да осигурају да свако дијете добије потпуну заштиту коју вакцине пружају -  казала је Мина Брајовић, шефица Канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) у Црној Гори.

СЗО с Владом ради на јачању услуга рутинске имунизације и на томе да се свима који су пропустили неку дозу рутинске вакцинације обезбиједи могућност да је надокнаде.

- Истовремено, морамо бити у приправности како бисмо брзо реаговали на прве знаке избијања епидемије и зауставили њено ширење -истакла је Брајовић.

Према истраживању Ипсоса из новембра прошле године, чак 78 одсто грађана Црне Горе недвосмислено сматра да дјецу треба вакцинисати и заштити од малих богиња, заушака и рубеле.

СЗО, УНИЦЕФ и ИЈЗ подсјећају да су вакцине једно од највећих достигнућа јавног здравља. Од краја 18. вијека до данас вакцине су спријечиле избијање бројних заразних болести и спасиле су милионе живота.

Велике богиње, које су убиле 300 милиона људи само током 20. вијека, успјешно су искоријењене 1979. године захваљујући увођењу безбједне и ефикасне вакцине.

Полио – дјечја парализа, опасна болест која је убила милионе и парализовала или учинила инвалидима десетине милиона људи – сада је, захваљујући вакцинама, опасна ендемска болест ограничена само на двије земље – Пакистан и Авганистан, и на добром је путу да буде коначно искоријењена с лица Земље.

Тетанус мајки и новорођенчади, који је скоро увијек фаталан за новорођенчад, захваљујући имунизацији готово је у потпуности елиминисан у цијелом свијету, задржавши се у само 12 земаља, према подацима из децембра 2020. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:37