Ињац са амбасадором Републике Финске у Црној Гори / - Министарство
22/03/2022 u 12:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац-Lähdevirta: Важно удружено дјеловање НАТО и ЕУ савезника у одбрани европске сигурности и заједничких вриједности

Ињац је нагласила важност процеса интеграције земаља Западног Балкана и исказала захвалност амбасадору за подршку Републике Финске европским интеграцијама Црне Горе

Министарка одбране Оливера Ињац састала се са амбасадором Републике Финске у Црној Гори Kimmom Lähdevirtaom. Саговорници су размијенили мишљења о актуелним безбједносним изазовима, значају интеграционих процеса, као и о билатералној сарадњи Црне Горе и Финске, наводе у саопштењу из надлежног ресора.

Поводом актуелне украјинске кризе, министарка је изразила забринутост због развоја ситуације у Украјини, наглашавајући важност удруженог дјеловања НАТО и ЕУ савезника у контексту одбране европске сигурности и заједничких вриједности. Ињац је нагласила важност процеса интеграције земаља Западног Балкана и исказала захвалност амбасадору за подршку Републике Финске европским интеграцијама Црне Горе.

- Министарка је исказала спремност Црне Горе да успостави интензивније одбрамбене везе са Републиком Финском, чиме би се кроз размјену искустава допринијело даљем развоју војних способности. У свјетлу савремених безбједносних изазова, министарка се осврнула на важност чланства Црне Горе у Европском центру изврсности за супротстављање хибридним пријетњама, чиме се омогућава размјена најбоље праксе са државама чланицама НАТО и ЕУ, а све у циљу унапређивања капацитета у овој области - наводи се у саопштењу.

Амбасадор Lähdevirta је нагласио важност чланства Црне Горе у НАТО и исказао задовољство што Црна Гора наставља свој европски пут, наводећи да ће и у наредном периоду, на том путу, имати јасну подршку Републике Финске. 

Саговорници су закључили да су заједничке европске вриједности, које баштине Црна Гора и Република Финска, стабилна платформа за јачање билатералних односа у области одбране.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:50