Оливера Ињац / - МО
14/09/2021 u 08:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац у радноj посjети Аустриjи

Министарка jе посебно апострофирала значаj сарадње коjа jе остварена кроз политичко-воjну димензиjу ове организациjе, са фокусом на jачање капацитета Црне Горе у домену демилитаризациjе и сигурног складиштења малог оружjа и лаког наоружања и конвенционалне мунициjе

Током радне посjете Републици Аустриjи, министарка одбране проф. др Оливера Ињац састала се са генералном секретарком Организациjе за европску безбjедност и сарадњу (ОЕБС) Хелгом Мариом Шмид, саопштио је Биро за комуникациjе и односе с jавношћу Министарства одбране.

Том приликом, Ињац jе истакла да jе сарадња између Црне Горе и ОЕБС на високом нивоу, те посебно нагласила значаj подршке коjу та организациjа посвjећуjе не само Црноj Гори, већ и циjелом региону Западног Балкана.

image

Оливера Ињац

- МО

Министарка jе посебно апострофирала значаj сарадње коjа jе остварена кроз политичко-воjну димензиjу ове организациjе, са фокусом на jачање капацитета Црне Горе у домену демилитаризациjе и сигурног складиштења малог оружjа и лаког наоружања и конвенционалне мунициjе.

У том контексту, навела jе значаj успjешно завршеног програма “МОНДЕМ”, коjи jе препознат у међународноj заjедници као jедан од наjуспjешниjих проjеката у овоj области. Изразила jе посебно задовољство наставком сарадње кроз реализациjу новог проjекта усмjереног ка ублажавању безбjедносних ризика повезаних са малим оружjем и лаким наоружањем и залихама конвенционалне мунициjе у Црноj Гори. Такође jе указано и на сарадњу у имплементациjи политика родне равноправности и поштовању агенде коjа се односи на жене, мир и безбjедност.

Такође, министарка jе навела да Црна Гора остаjе посвећена фундаменталним вриjедностима ове организациjе, те да снажно подржава улогу ОЕБС у jачању мира, безбjедности и повjерења у Европи. С тим у вези истакла jе наставак пуног доприноса Црне Горе у све три димензиjе рада ОЕБС.

Генерална секретарка ОЕБС Хелга Мариа Шмид казала jе да jе Црна Гора препозната као кредибилна држава учесница коjа доприноси промовисању међународне стабилности и безбjедности. Она jе истакла да ће ОЕБС наставити да подржава реформске процесе Црне Горе, као и да ће пратити дешавања у региону Западног Балкана.

На краjу сусрета, саговорнице су изразиле задовољство досадашњом сарадњом, те изразиле спремност за интензивирање исте, кроз имплементациjу проjеката од заjедничког интереса.

На маргинама Конференциjе министара одбране земаља Западног Балкана и Републике Аустриjе, министарка Ињац одржала jе билатерални састанак са аустриjском колегиницом Клаудиjом Танер.

Министарка Ињац изразила jе задовољство реализациjом билатералног сусрета, те указала на значаjну подршку Р. Аустриjе у домену европских интеграциjа наше земље, што умногоме доприноси напретку у оквиру демократских процеса Црне Горе. Ињац jе истакла важност проактивне улоге Аустриjе у оквиру Грац платформе коjа окупља земље Западног Балкана, што додатно афирмише jачање повjерења и добросусjедских односа у региону.

Нагласивши значаjне билатералне проjекте коjи произилазе из домена билатералне сарадње Црне Горе и Аустриjе у области одбране, Ињац jе потврдила посвjећеност Министарства одбране поспjешивању динамике одбрамбених односа двиjе земље. Министарка Ињац додатно jе истакла значаj образовања црногорских кадета на престижноj Терезиjанскоj воjноj академиjи.   

Министарка Танер истакла jе да ће Аустриjа наставити да снажно подржава европске интеграциjе Црне Горе, уз очекивање да ће партнерски односи двиjе земље наставити да се развиjаjу у духу приjатељских односа и међусобног разумиjевања. Танер jе указала и на спремност Министарства одбране Аустриjе да се одбрамбена сарадња двиjе земље додатно оснажи кроз спровођење заjедничких активности и проjеката од обостраног интереса.

Министарка Ињац сусрела се и са министром одбране Републике Србиjе др Небоjшом Стефановићем.

image

Оливера Ињац

- МО

Ињац jе изразила задовољство приликом за сусрет коjи, након онлајн састанка реализованог у фебруару 2021. године, представља додатну прилику за разговор о важним темама из домена одбране и безбjедности, те унапређења билатералне сарадње у одбрамбеном сектору. Овом приликом, министарка jе изразила увjерење да ће сарадња двиjе државе током њеног мандата достићи задовољаваjући ниво, уз неопходност даљег унапређења постоjећих добросусjедских односа. У складу с тим, констатовала jе  да ће Црна Гора наставити да се снажно залаже за европске интеграциjе свих држава региона Западног Балкана, нагласивши да jе чланство у ЕУ приоритетни спољнополитички циљ Црне Горе.

Министар Стефановић се сагласио са ставом о потреби даљег развоjа међусобне одбрамбене сарадње, истакавши jачање регионалних односа као кључни фактор за унапређење међусобног повjерења и стабилности региона Западног Балкана.

Министри су се сагласили да постоjи простор за унапређење сарадње у домену одбране у предстоjећем периоду, што jе од обостраног интереса за jачање регионалне стабилности и просперитета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:30