/ Котор- илустрација: Ж.Б.
19/10/2021 u 16:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инспекција у Луци Котор због уговора о раду

РТЦГ сазнаје да су инспектори за рад у Луци Котор и провјеравају ко је у праву

Смијењени директор Луке Котор Владо Вукасовић за Радио Црне Горе (Бранка Зековић), каже да Одбору директора неће доставити извјештај о наводним малверзацијама бившег ДПС менаџмента у тој фирми јер, као грађанин, тим подацима више нема приступ. Сматра да је разријешен јер је одбио да отпушта и смањује плате радницима, и да буде под политичким утицајем. РТЦГ сазнаје да су инспектори за рад у Луци Котор и провјеравају ко је у праву.

Тврди да је смијењен одмах након што је покренуо причу о одговорности и наводним малверзацијама бившег ДПС менаџемната, као и јер је одбио да буде само декор у Луци.

- Видим три разлога: једно је моје неприхватање непримјереног политичког утицаја на пословање Луке, друго је неприхватање дискриманиције запослених на политичкој и личној равни, као и отпуштање радника и треће и најважније моје неприхватање намијењене ми улоге да се у суштини не мијешам у свој посао- појашњава Вукасовић.

Предсједница Одбора директора Лиљана Поповић Мошков, у изјави за наш радио, каже да је Вукасовић смијењен јер од јула није желио да потпише понуђени Уговор о раду без права на отпремнину у случају разрјешења прије краја мандата, са чиме је, тврди, био упознат и прије именовања.

- Разлози су што он није потписао понуђени уговор и блокирао је рад Одбора директора, јер нисмо имали никакву инофрмацију о пословању, на сједнице се није одазивао- казала је Мошков.

У Закону о раду ипак пише да ако послодавац не закључи уговор сматра се да запослени заснива радни однос на неодређено. Инспектори су, како сазнаје РТЦГ, у Луци и требало би да утврде чија је одговорност то што Уговор о раду није потписан. Оптужбе Вукасовића да је смијењен зато што је покренуо питање малверзација и одговорности бившег ДПС менаџмента Поповић Мошков, иначе кадар УРЕ, одбације и поручује да одбор не штити никога.

- Што бисмо ми икога штитили? Иначе смо у преговорима са реномираним ревизорским кућама да дођу и ураде експертизу свих уговора. Вукасовић је дужан да нам достави информацију о свим финансијским малверзацијама које је открио- рекла је Мошков.

Бивши директор Вукасовић поручује да то неће учинити, јер више као грађанин нема приступ тим информацијама.

- То су све подаци који су у службама и архиви предузећа. Једноставно ће доћи до њих, али ја се даље тиме нећу бавити- казао је он.

Предсједница одбора директора Луке Котор закључује да ће, ако се докаже да је малверзација било, они који су то учинили бити процесуирани.

И из которског СНП-а одбацију оптужбе Вукасовића, који је иначе на ту функцију дошао на њихов предлог. Љубенко Боровић нам је казао да не жели полемику али да је јасно да смијењени није дорастао да буде извршни директор Луке, те да у том својству није дошао на 5 сједница.

Вукасовић то демантује и појашњава да је на једној сједници био физички присутан, на двије елктронски, једном је посало замјеницу, а само једном, како каже, није се појавио из приниципијелних разлога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:29