Ilustracija / - FOTO: ANDRIJANA DABANOVIć
01/02/2024 u 15:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Institut alternativa: Nema preciznih podataka o kadrovima u UP, plan neophodan

Podaci o broju zaposlenih nisu sadržani u godišnjim izvještajima o radu MUP-a, niti se nalaze u ključnim strateškim dokumentima – Strategiji upravljanja ljudskim resursima u Upravi policije 2019-2024 i Strategiji razvoja Uprave policije 2023-2026, navode u saopštenju

Kadrovski plan u Upravi policije je neophodan, jer nema preciznih podataka o zaposlenima u tim sektorima, saopštio je Institut alternativa.

Institut navodi da su organizacione jedinice za koje nije poznat broj sistematizovanih radnih mjesta: Odsjek za specijalne istražne metode, Odsjek za zaštitu svjedoka, Odsjek za kriminalističko obavještajne poslove, Grupa za suzbijanje krijumčarenja oružja i eksplozivnih materija i krivičnih djela protiv drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, Sektor za finansijsko obavještajne poslove, jedan dio u Protivterorističkoj jedinici.

Kako su poručili iz ove NVO, kadrovski plan je važan dokument jer daje pregled broja zaposlenih u MUP-u, uključujući i Upravu policije, planirana zapošljavanja i projekcije o broju onih koji će otići u penziju.

- U javnosti se dosta govori o velikom broju policajaca koji će otići u penziju po povoljnim uslovima, te da će se Crna Gora suočiti sa nedostatkom policijskog kadra. Međutim, u javno dostupnim dokumentima preciznih podataka nema, a kadrovski plan koji bi trebalo da pruži uvid u tu vrstu podataka, nije tri godine pripreman. Institut alternativa je početkom decembra pozvao MUP da na vrijeme započne pripremu ovog dokumenta i ispuni svoju zakonsku obavezu. Sa druge strane, nemamo ni precizne podatke o broju zaposlenih. Podaci o broju zaposlenih nisu sadržani u godišnjim izvještajima o radu MUP-a, niti se nalaze u ključnim strateškim dokumentima – Strategiji upravljanja ljudskim resursima u Upravi policije 2019-2024 i Strategiji razvoja Uprave policije 2023-2026, piše u saopštenju. 

Institut tvrdi da je prema dostupnim podacima, broj zaposlenih u Upravi policije varirao iz godine u godinu, a da je najveći broj zaposlenih bio u 2021. godini.

- Međutim, nije poznato na kojim pozicijama je došlo da povećanja, te da li se radi o zapošljavanju policijskog kadra ili povećavanja administracije. Spisak zaposlenih koji je dostavljen Institutu alternativa, ne obuhvata ukupan broj zaposlenih u pojedinim organizacionim jedinicama MUP-a jer su označeni stepenom tajnosti, pa je samim tim broj zaposlenih veći nego što je navedeno u tabeli. Prema pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji sistematizaciji MUP-a i Uprave policije, koji su javno dostupni, vidimo da se iz godine u godinu povećavao broj mjesta. Međutim, ni ti pravilnici ne daju potpune podatke, budući da su za pojedine organizacione jedinice UP ti podaci označeni stepenom tajnosti, zaključeno je u saopštenju Instituta. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. jul 2024 02:16