Институт за болести дјеце обиљежио Свјетски дан свјесности о епилепсији / - фото: КЦЦГ
26/03/2022 u 17:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Институт за болести дјеце обиљежио Свјетски дан свјесности о епилепсији

Наш циљ је да се са родитељима још боље повежемо кроз формирање удружења, организовање трибина и сличних активности, ради добробити наших пацијената, казала је Ивановић Радовић

У Институту за болести дјеце Клиничког центра Црне Горе ове године први пут симболично обиљежавамо 26. март, “Свјетски љубичасти дан”, односно “Дан свјесности о епилепсији”, носећи љубичасте униформе, дијелећи и пуштајући љубичасте балоне, казала је специјалиста педијатрије у тој установи Нелица Ивановић Радовић.

- Желимо на овај начин да изразимо пуну подршку нашим малим пацијентима и њиховим породицама, а у исто вријеме да почнемо јасно и гласно да говоримо о епилепсији као болести која је чест пратилац дјетињства, те да са стручне позиције ширимо знање о овој болести засновано на доказима - поручила је Ивановић Радовић.

Према њеним ријечима, задатак је да осим свакодневног рада предузимају се друштвене активности у борби против омаловажавања пацијената са епилепсијом због њихове болести и њиховог искључивања из свакодневних активности.

- Епилепсија често са собом носи тешку друштвену стигму. Иако је квалитет живота одређен првенствено трајањем болести и успјехом у контроли напада, управо психолошки и социјални фактори чине један од главних чинилаца терапијског исхода. Дјеца су посебно рањива на друштвену стигму, па унапрјеђивање знања о епилепсији у друштву може представљати шансу за побољшање њиховог свеукупног квалитета живота кроз школовање, савјетовање и друге видове подршке - појаснила је она.

Подсјећа да од епилепсије у свијету болује од 50 до 60 милиона људи.

- Инциденца је највећа управо у дјечијем узрасту. Епилепсија нарушава квалитет живота дјеце, посебно оних са активном болешћу. Ипак, дјеца са епилепсијом, уколико немају придружене болести које би их у томе спријечиле, могу да воде испуњен живот и остваре у потпуности свој животни потенцијал - истакла је Ивановић Радовић.

У третману епилепсије и успјеху на том путу, наводи она, “родитељи су наши најбољи и најважнији савезници”.

- Наш циљ је да се са родитељима још боље повежемо кроз формирање удружења, организовање трибина и сличних активности, ради добробити наших пацијената - закључила је Ивановић Радовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:59