/ - Петар Други Петровић Његош
23/12/2021 u 07:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Институт за истраживање геноцида Канада и БАНА затражили одбацивање предлога да се дан рођења Његоша прогласи за државни празник

Дијелови Горског вијенца написани у супротности са универзалним вриједностима књижевности, које се прије свега исказују у поштовању, прихватању, признавању другог и другачијег, наводи се у саопштењу

Институт за истраживање геноцида Канада (ИГК) и Бошњачко-америчка национална асоцијација (БАНА) најоштрије осуђује предлог да се 13. новембар, дан рођења Петра ИИ Петровића Његоша прогласи за државни празник Црне Горе. Сматрају да је “Горски вијенац” теоријско утемељење босанског геноцида и тражие од Скупштине Црне Горе да одбаци приједлог.

Током скупштинске расправе посланици ДПС, ДФ, СДП подржале су предлог закона, док је према сазнању Бошњачка странка најавила да ће бити уздржана. Измјене Закона поднијеле су Демократе, а подржао га је Одбор за политички систем Скупштине Црне Горе. 

- Горски вијенац аутора Петра ИИ Петровића Његоша је годинама научно књижевна основа за конструисање националистичких и других антицивилизацијских и дехуманизирајућих односа, посебно према исламу и муслиманима - наводи се у саопштењу.

Сматрају да су дијелови Горског вијенца написани у супротности са универзалним вриједностима књижевности, које се прије свега исказују у поштовању, прихватању, признавању другог и другачијег.

- Својом мржњом према исламу, муслиманима и Бошњацима, поменуто дјело је годинама извор мржње и сукоба између народа који живе у региону, посебно у Санџаку, Црној Гори, Косову, али и у Босни и Херцеговини. Посебно истичемо да је антицивилизацијска порука наведене књиге допринијела да држава Босна и Херцеговина постане мјесто које је на најдрастичнији начин било изложено рушитељским нагонима двају кључних националистичких идеологија 20-тог стољећа - наводи се у соапштењу.

Сматрају да је “Горски вијенац” теоријско утемељење босанског геноцида и тражие од Скупштине Црне Горе да одбаци приједлог.

- То би био допринос садашње Црне Горе, истини, правди, култури сјећања, миру и стабилности. Јер, евентуалним усвајањем поменутог закона поништит ћете Резолуцију о геноциду у Сребреници - наводи се у саопштењу.

Апелују на чланове Скупштине Црне Горе да се окрену људским принципима, суживоту и толеранцији, да “престану са плановима уништавања крајње мирољубивог европског народа какви су Бошњаци”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:11