Interviju sa Srdjanom Pericem, Srdjan Peric / INTERVIJU SA SRDJANOM PERICEM, SRDJAN PERIC-IVAN PETROVIC-IPE
30/03/2022 u 14:00 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИНТЕРВЈУ - Срђан Перић: Умјесто великог ДПС-а добили смо гомилу малих дпс-ова

Црна Гора је у сложеном моменту. Сада све више испливава у први план колико нас у ствари партитократија блокира у развоју и ми смо заједница која је све дубље подијељена, упозорио је Перић

Један од оснивача новог покрета Преокрет, Срђан Перић, поручио је у интервјуу за „Дан“ да Црна Гора није држава социјалне правде већ партитократије, као и да је то кључни проблем наше државе. Перић упозорава да смо умјесто рјешавања конкретних проблема, у држави добили само обећања и политичка надгорњавања.

Говорећи о политичкој ситуацији, Перић каже да се вртимо у зачараном кругу, па смо умјесто великог ДПС-а добили гомилу малих дпс-ова. Истиче да је идеја Преокрета да се промијени пракса у Црној Гори, те да грађани не губе већ добијају моћ на гласачкој кутији.

• Недавно је основан покрет Преокрет. Шта је његова мисија и какав програм нудите грађанима?

– Основна идеја Преокрета је да постанемо инструмент грађанима у борби за остварење права и ослобађање потенцијала заједнице. Живимо у друштву које након промјене власти постаје оптерећено изразито партитократијом. Ми за оно што смо имали уназад 30 годинама нијесмо добили демонтажу система владања нити добијамо изјаве и најаве које иду у правцу тога да би се то могло догодити. Да бисмо смањили искушење злоупотребе власти у демократији постоји механизам колективних фактора, појављивање нових субјеката и профилисање другачије снаге и енергије. Од грађана ће зависити у којој мјери ће прихватити оно што будемо презентовали, а од нас зависи колико је оно што говоримо смислено и одрживо. Неколико наших основних принципа се односи на ефикасност, транспарентност, децентрализацију и провјерљивост. С једне стране, треба да се промијени читав сет закона да би локална управа могла да фунционише у пуном капацитету, што је сада онемогућено, што је моделовано током трајања вишедеценијске претходне власти, а што нова власт није мијењала. С друге стране, треба створити простор људима да могу доћи до оне тачке у којој неће зависити од политичких партија и олигархија. У тренутку када дођете на гласачку кутију и искажете своју вољу и гласате одређену политичку структуру, ви у том тренутку суштински губите суверенитет, умјесто да га тада додатно потвђујете и губите везу са доношењем одлука. Идеја Преокрета је да се на гласачкој кутији добија, а не губи моћ.

Слободно мишљење се доживљава непријатељски

• У овом друштвено-политичком хаосу нијесмо чули значајније реакције интелектуалних елита. Зашто ћуте интелектуалци?

– Нажалост, то сада постаје културолошки образац у Црној Гори против кога се јако тешко борити. Партитократе, намјерно толико помињем овај термин јер је то кључни проблем Црне Горе, на друштвеном плану поспјешују управо тај термин. Како сте имали интелектуалце који су били уз претходну власт, добар дио интелектуалаца је наравно уз ову власт. Интелектуалци који су били критички настројени су у једнакој позицији, ако нијесу завршили у партијама. Тиме се шаље врло негативна порука, ако се буниш било код прошле или ове власти, ти нећеш „добро проћи“. Ту је одговорност да се откључа та блокада развоја заједнице који се зове партитократија. Имате тај блокирајући моменат да се слободно мишљење доживљава непријатељски. Огромна је одговорност интелектуалаца за тако нешто. Интелектуални став би сам по себи укључивао храброст.

То у Црној Гори није случај. Интелктуалци треба да изнесу промјену. Треба да се ослободимо као друштво, да схаватимо да је ово наша земља и држава и да нико нема право да нас прогони због другачијег мишљења, да политичари схвате да су смјењиви.

• У Црној Гори је кулминирала и политичка и економска криза. Куда иде Црна Гора и који је излаз?

– Црна Гора је у сложеном моменту и ми имамо неколико врло оптерећујућих искустава. Сада све више испливава у први план колико у ствари партитократија нас блокира у било ком развоју и ми смо заједница која је дубоко и све дубље подијељена. Један инструмент поспјешује други, што је подјела дубља, то је партитократска пракса лакша јер просто можете лакше тада манипулисати потребама грађана. Када се говорило о локалним избора, ви не чујете од политичара шта ће урадити конкеретно и у ком року, већ слушате ко је јачи од кога. Јесте било велико оптерећене да дођемо до смјене власти и добро је што се она догодила, али је јако важно да ми сада не добијемо исто лице власти, у смислу политичких пракси да политике доживљавају као плијен. Црну Гору страховито оптерећуjе модел у коме партијски функционер може да блокира сваког грађанина који зна и може више од њега. Ми смо у зачараном кругу и цијела држава је подређена партијским олигархијама, гдје смо у ствари умјесто једног великог ДПС-а добили гомилу малих дпс-ова.

• Видите ли рјешење политичке и економске кризе?

– Када је у питању и политичка и економска криза нема идеје. На економском плану је проблем што су људи који имају способност стављени у други план, не дозвољава им се да искажу било какву економску идеју. Ви имате сада глобална кретања, тешке процесе и умјесто да мислимо како рецимо да покренемо IT сектор, затим да имамо визију како ћемо трансформисати и реформисати тржиште рада до образовног система, отворимо неке од глобалних сервиса за плаћање, ми смо добили само обећања и политичка надгорњавања. На политичкој равни немате снажну интегративну идеју.

• Може ли се промијенити таква пракса?

– Она се мора мијењати. Друштво је живо колико има импута да се мијења у правцу одрживости и снажења могућности да се искаже свој потенцијал у потпуности. Идеја Преокрета је једна од тих идеја. Основ прича лежи у тој равни. Уколико имате раслојавање друштва, а ви немате идеолошки одговор на ту ситуацију, то значи да ви немате идеју која може да мобилише људе у том правцу. Имате снажно профилисане идеје које се односе на националне компонетне, на различите интересне групације, а ону која би значила инструмент грађана и право на живот који он жели да има, ту нијесте добили идеју. Један од разлога је и тај што је претходни систем оставио партитократски систем који свакоме ко сједне у њега просто одговара. Много је лакше да ви сједнете и имате два, три, пет политичара, који ће да воде полемику ко је бољи и јачи и ко је колико узео гласова, а притом изгубио везу управо са оним што је политика, а то су решавања проблема и економских и свих других који чине живот заједнице.

• Је ли Црна Гора данас држава социјалне правде како је Уставом означена?

– Нажалост, Црна Гора је земља партитократије и то мора да се мијења. Зашто она не може да постане земља социјалне правде, зато што ви сада кроз ову партитократску праксу у ствари имате прикривен други однос и процес који се дешава, а то је да се формира једна политичка класа која је у имовинском стању, виша класа, њој је све подређено. Партитократија онемогућава да Црна Гора и у потенцијалу постане земља социјалне правде. Имате буквално међукласу која онемогућава било кога да артикулише било какав вид борбе за ту социјалну правду. Крупан капитал је увијек уз политику.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:33