Iz Crne Gore na hadž odlazi 224 hodočasnika / mreža X
25/05/2024 u 23:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Islamska zajednica: Iz Crne Gore na hadž odlazi 224 hodočasnika

U organizaciji Ureda za hadž i umru Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori ove godine na hadž će otputovati 219 državljana Crne Gore, s time što će još pet budućih hadžija biti posebni gosti.

Planirano je, kako je saopšteno iz Islamske zajednice, da avion sa crnogorskim hadžijama sa Međunarodnog aerodroma u Tirani poleti 8. juna u popodnevnim časovima.

U saopštenju za medije navodi se da će ove godine hadžije sletjeti na aerodrom u Džidi, odakle će autobusima nastaviti put ka Meki. Nakon što završe s obredima hadža, otputovaće u Medinu, gdje će posjetiti Poslanikovu džamiju i druge znamenitosti.

“Planirano je da naše hadžije borave 15 dana u Meki, prvo ćemo obaviti umru gdje ćemo nakon toga, kad dođe vrijeme obaviti obrede hadža. Kad završimo sa obredima hadža, otputovat ćemo u Medinu gdje je planirano da ostanemo 7 dana. Dobro je što ćemo prvo boraviti u Mekki iz razloga što će hadžije moći u što boljem zdravlju obaviti obrede hadža i kasnije se mogu posvetiti i drugim ibadetima u dva sveta grada”, kazao je iz Ureda za hadždž i umru Admir ef. Zekić.

Dodaje se da po prvi put iz regiona ide jedna državna televizija, u pitanju je Radio-televizija Crne Gore, koja će biti sve vrijeme sa crnogorskim hadžijama, a koja će raditi priloge i za druge televizije u regionu.

– O našim hadžijama će brinuti medicinski tim, kao i svaki put, s time što će u hotelu u Meki imati i ambulanta za sve neophodne intervencije. Pored 7 vodiča koji će brinuti o našim hadžijama, postojaće i ženski vodič koji će brinuti o hadžinicama – zaključuje Zekić, ovogodišnji glavni vodič za hadž ispred Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Iz Islamske zajednice navode da hadž je jedan od pet temelja Islama, obvezan za imućne, punoljetne, slobodne i zdrave muslimane.

– Obaveza nastaje kada vjernik stekne materijalna sredstva trošenjem kojih se ne bi ugrozila egzistencija ni hodočasnika ni njegove porodice. Ako vjernik nije u stanju lično obaviti hadž, može poslati zamjenika (bedel) – kažu iz Islamske zajednice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 09:36