/ - SRDJAN BOLJEVIC
28/04/2023 u 18:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istraživanje: Građani najmanje vjeruju partijama, najviše crkvi, raste broj neutralnih po pitanju Ukrajine

Građani Crne Gore najmanje povjerenja imaju u političke partije a sada već tradicionalno najviše u vjerske zajednice, ali nijedna institucija nije dobila ocjenu preko 3, što je malo ili osrednje

Građani Crne Gore najmanje povjerenja imaju u političke partija, medije, Vladu i Skupštinu, a najviše vjeruju vjerskim zajednicama, nevladinim organizacijama, obrazovnom i zdravstvenom sistemu, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje i agencije Damar.

Građani Crne Gore najmanje povjerenja imaju u političke partije a sada već tradicionalno najviše u vjerske zajednice, ali nijedna institucija nije dobila ocjenu preko 3, što je malo ili osrednje.

„Nije netipično, ali je instruktivno i sve niže povjerenje u medije koji se sve više vide kao previše pristrasni. Vodeće na listi su vjerske zajednice koje poslednjih godina imaju i visok stepen političke mobilizacije“, kazala je Daliborka Uljarević iz CGO.

Trend rasta mišljenja da se Crna Gora ne kreće u dobrom pravcu sada stagnira, ali ostala je, kaže Uljarević, percepcija da stvari nijesu dobro postavljene. Međutim, i u tim trendovima smo podijeljeni.

„Da stvari idu u boljem pravcu dominantan je stav pripradnika srpske nacionalnosti, dok nešto pesimističniju poziciju zauzimaju pripadnici CG nacionalnosti i manjiskih naroda, odnosno Bošnjaci, Hvati i Albanci“, navodi Uljarević.

Ekonomija i novčanici nas obično ujedine, pa skoro 70 odsto građana najviše brine egzistencija, odnosno rast cijena, koji dominatno utiče na nju. Odmah iza nje je stara boljka – korupcija i organizovani kriminal, a imamo i nove brige.

„Ono što ovdje posebno brine i što bih istakla kao novina jeste visok nivo straha od unutrašnjih konflikata i političke nestabilnosti. Ta mogućnost unutrašnjih sukoba predstavljaznačajnu veću brigu kod onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i pripadnicimanje zastupljenih naroda“, kaže Uljarević.

Trećina građana podržava posljednja hapšenja, ali kažu da ipak treba sačekati rezultate, odnosno presude. Povjerenje u GST Vladimira Novovića je tri puta veće, ali zavisi i do koga će ruka pravde doći.

„Neselektivan pristup prema počionicima krivičnih djela, nezavisno od toga kojoj političkoj partiji pripadaju, određivaće percepciju građana prema njemu“, dodaje Uljarević.

Apolitičkim činom čak 48 odsto građana smatra nalog za rušenje kuće bivšeg predsjednika Mila Đukanovića dok od novog u očekuju da bude predsjednik svih građana, te da ne mora da podnese ostavku na partijske funkcije.

Od nove Vlade više od polovina ispitanih očekuje da se bavi poboljšanjem životnog standarda, što i ne čudi ako uporedimo trenutne prihode i troškove života

„49 odsto građana, dakle manje od polovine smatra da mjesečni prihodi nijesu dovoljni da bi se pokrili životni troškovi u toku jednog mjeseca…“, ističe Vuk Čađenović iz Damara.

I dok čekamo da neka nova Vlada poboljša standard petina ispitanika smatra da nikada nećemo ući u Evropsku uniju, a bilježi se i porast onih koji su neutralni kada je u pitanju vojna intervencija Rusije na Ukrajinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:45