/ фото: Уницеф ЦГ Душко Миљанић
03/10/2021 u 09:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истраживање: Млади мање вјерују у теорије завјере о корони

Тек сваки пети млади човјек 19 одсто вјерује у теорије завјере о коронавирусу, док је то случај са чак трећином грађана Црне Горе 34 одсто

Млади Црне Горе, узраста 18 до 29 година у мањем проценту вјерују у теорије завјере о коронавирусу у односу на укупну популацију: тек сваки пети млади човјек 19 одсто вјерује у теорије завјере о коронавирусу, док је то случај са чак трећином грађана Црне Горе 34 одсто. То је показало истраживање које је ове године, уз подршку Британске амбасаде у Подгорици и UNICEF-a, спровела истраживачка агенција Ipsos.

- Велика разлика се уочава и када се ради о вјеровању у теорију завјере која тврди да 5G технологија изазива или шири коронавирус, али да се то прикрива да би компаније које се баве овом технологијом могле да наставе да зарађују много новца. Док у то вјерује 31 одсто одраслих грађана Црне Горе, много је мањи проценат младих који дијели ово вјеровање њих 17 одсто- саопштио је UNICEF.

Могуће је, кажу, да је ова разлика резултат већег искуства младих с новим технологијама, јер истраживање показује да је 99 одсто младих узраста 18 до 29 година на интернету, док је то случај са 85 одсто грађана Црне Горе.

Такође, 94 одсто младих има профиле на друштвеним мрежама, док је то случај са 79 одсто одраслих грађана Црне Горе.

- Док 84 одсто младих тврди да говори енглески довољно добро да може да разумије информације на том језику на интернету, то исто тврди 54 одсто грађана Црне Горе. Значајна разлика уочава се и код вјеровања у теорију завјере да су свјетске елите направиле COVID-19 да би генетски модификовале људе кроз будућу вакцину против вируса. Док у ову завјеру вјерује 35 одсто грађана Црне Горе, то је случај са 20 одсто младих узраста 18 до 29 година. Да COVID-19 не постоји, већ да се ради о завјери свјетске елите да нам одузму слободу − вјерује 23 одсто грађана Црне Горе. Међутим, код младих узраста 18−29 година овај проценат је значајно нижи и износи 14 одсто- наводи се у саопштењу.

Слични су подаци који се односе и на вјеровање у теорију завјере да Bil Geјts жели да искористи кампању масовне вакцинације против COVID-а-19 да би у људе уградио микрочипове, који би били коришћени за праћење људи преко дигиталног идентификационог броја.

- Док у то вјерује 21 одсто грађана Црне Горе, то је случај са скоро дупло мање младих, њих 11 одсто. Истраживања широм свијета указују на то да страх повећава склоност људи ка вјеровању у теорије завјере. Црногорско истраживање на ову тему показује не само да млади мање вјерују у теорије завјере о коронавирусу, већ и да их је мање страх од COVID-а-19. Док 44 одсто грађана Црне Горе види коронавирус као озбиљну пријетњу за њих лично, то исто изјављује 25 одсто младих узраста 18−29 година- истакли су у саопштењу.

Истраживања широм свијета такође указују и на чињеницу да се јачањем медијске писмености смањује подршка теоријама завјере.

Мањи проценат младих Црне Горе који вјерује у теорије завјере, казали су, може бити повезан и с тиме да они у већем проценту изјављују да покушавају да потврде информације које су пронашли у другим изворима, да се баве критичком анализом вјеродостојности информација, што је једна од кључних вјештина медијске писмености.

- 45 одсто одраслих грађана Црне Горе тврди да провјерава информације у различитим изворима, док је то случај са 55 одсто младих узраста  између 18 до 29 година. Податак да је код младих већи проценат оних који нијесу сигурни да ли да вјерују у теорије завјере о коронавирусу указује на чињеницу да је свакако битно разговарати с њима о овим темама. Наиме, док је то случај са 33 одсто, трећином грађана Црне Горе, код младих је проценат оних који нити вјерују нити не вјерују у теорије завјере о коронавирусу 45 одсто- наводе из UNICEF-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 02:19