Mladi na Gradskom trgu / - foto: Milovan Novović
27/01/2023 u 07:32 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istraživanje NVO Prima pokazalo: Nezaposlena svaka peta mlada osoba u Crnoj Gori

Alarmantan je i podatak da 25 odsto od ukupnog broja osoba u zatvoru u Crnoj Gori čine mladi

Stopa nezaposlenih mladih u poslednjih sedam godina bila јe najveća 2021, 32,5 odsto, a čak svaka peta mlada osoba nezaposlena јe duže od 12 mjeseci, pokazuјe istraživanje NVO Prima. Ta NVO јe u okviru "Nedjelje učešća mladih" predstavila Indeks učešća mladih za 2021. godinu, a podaci o ekonomskom učešću te populaciјe ukazuјu da se kvalitet života mladih smanjuje. Na osnovu prikupljenih podataka, kako јe konstatovano u istraživanju, evidentno je da stepen društvenog učešća mladih u svim zemljama koje su obuhvaćene istraživanjem (Zapadni Balkan i Turska) još nije dovoljno visok. Stanje društvene participacije mladih slično je u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, dok je situacija nešto više zabrinjavajuća u Turskoj i Albaniji.

– Alarmantan je podatak da 25 odsto od ukupnog broja osoba u zatvoru u Crnoj Gori čine mladi. Situacija u pogledu političkog učešća u svim zemljama učesnicama je nepovoljna i treba je znatno poboljšati. Vrijednosti indeksa političkog učešća u 2021. godini kretale su se od oko 29 u Turskoj do 50 u Srbiji, što je daleko od cilja od 100. Zabrinjavajući je podatak da u našoj zemlji tradicionalno nemamo mladih gradonačelnika ni gradonačelnica, kao ni ministara i ministarki. Takođe, mladi u crnogorskom parlamentu čine samo pet odsto, preciznije četiri poslanika, dok mladih poslanica uopšte nema – navodi se u istraživanju.

Aida Perović, izvršna direktorica u NVO Prima i nacionalna koordinatorka Mreže Omladinski HUB za Zapadni Balkan i Tursku u Crnoj Gori, objasnila je da je indeks učešća mladih važan instrument za lobiranje za bolje politike za mlade, naročito za one koji dolaze iz osjetljivih grupa.

– Indeks učešća mladih koji NVO Prima objavljuje poslednjih šest godina u okviru projekta "WB&T for EmploYouth – Podrška zapošljavanju mladih iz osjetljivih grupa", važan je za praćenje trenda napretka, odnosno nazadovanja naše zemlje kada je u pitanju uključenost mladih. NVO Prima implementira projekat u Crnoj Gori, a u zemljama partnerima projekat realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac iz Srbije, Pokret za promjene i razvoj iz Albanije, Savez mladih – Kruševo iz Sjeverne Makedonije i Fondacija volontera zajednice iz Turske. Projekat je dio aktivnosti Mreže Omladinski HUB za Zapadni Balkan i Tursku, koja ima 67 članica – rekla јe Perović.

Oko 70 odsto mladih želi da ode iz države

Oko 70 odsto mladih u Crnoj Gori razmišlja o tome da napusti zemlju, pokazalo je istraživanje "Percepcija i stavovi mladih o politici u Crnoj Gori", koje je sprovela kancelarija Vestminsterske fondacije za demokratiju u Crnoj Gori, na programu koji podržava britanska vlada. Istraživanje je došlo i do još nekih zabrinjavajućih podataka – 55,3 odsto mladih se slaže da se lična prava i slobode u Crnoj Gori ne poštuju, dok 48,6 odsto njih smatra da ih političari uopšte ne uzimaju u obzir. Rezultati istraživanja pokazuju i da su mladi rezervisaniji i konzervativniji od starije populacije u pogledu podrške demokratskim institucijama i procesima, kao i ključnim evropskim vrijednostima, uključujući rodnu ravnopravnost.

S druge strane, Danijela Vujošević iz Ministarstva sporta i mladih tvrdi da se taј resor zalaže za poboljšanje položaja mladih i prilagođavanje politika njihovim potrebama.

– Ministarstvo ulaže kontinuirane napore kako bi obezbijedilo uslove za bolje učešće mladih u Crnoj Gori, a to će biti primijenjeno i u Strategiji za mlade za naredne četiri godine. Strategiju kreiramo zajedno sa predstavnicima civilnog sektora, omladinskih servisa i mladih, kako bismo napravili dokument koji je po mjeri mladih. Strategija će najvjerovatnije biti usvojena u drugom kvartalu godine. Takođe, nadamo se da će ministarstvo nakon tri godine pauze ponovo otvoriti konkurs za podršku projektima NVO koje realizuju aktivnosti predviđene Akcionim planom i Strategijom – kazala je Vuјošević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:45