/ - MREžA ZA OMLADINSKI AKTIVIZAM
14/01/2023 u 17:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istraživanje pokazuje: Mladi nezadovoljni položajem na tržištu rada

Podaci pokazuju da 84 odsto ispitanika razmišlja o napuštanju Crne Gore u potrazi za poslom

Generalni stav među mladima je da je veoma teško pronaći posao kao mlada osoba u Crnoj Gori, što u kombinaciji sa lošim uslovima na radu i neadekvatnim odgovorom institucija na potrebe mladih na tržištu rada, izaziva odliv mlade radne snage iz Crne Gore. Ipak, mladi su uglavnom spremni da rade na sebi i unapređuju svoje vještine kako bi se uspješno pozicionirali na tržištu rada, ukazuju nalazi istraživanja o zapošljivosti mladih u Crnoj Gori, sprovedenog u okviru projekta “Zaposli se odmah”, koji realizuje Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG), a koji ima za cilj poboljšanje zapošljivosti mladih i olakšavanje prohodnosti ka tržištu rada.

- 84.1 % ispitanika je razmišljalo o tome da napusti Crnu Goru u potrazi za poslom, što je, vjerovatno, najnegativniji nalaz ovog istraživanja. Mladi se moraju boriti za svoj položaj i boriti da ostanu u našoj državi da žive i privređuju, a država je dužna mladima to i omogućiti. Država mora omogućiti mladima priliku da zasnuju radni odnos, kao i da imaju zarade od kojih se može dostojanstveno živjeti, saopštio je David Vukićević, predsjednik MOACG.

Na osnovu sopstvenih kompetencija i generalnog stanja na tržištu rada, mladi ocjenjuju svoj položaj na tržištu rada kao osrednji (2.5 na skali od 1 do 5), saopštila je Sofija Kirsanov, koordinatorka za kulturu i neformalno obrazovanje Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore.

- Zabrinjavajuće je da bi čak 46.4% ispitanika opisalo svoj položaj na tržištu rada kao apsolutno ili donekle nepovoljan, nasuprot samo 13.1 procenata koji bi ga okarakterisali kao apsolutno ili donekle povoljan, navela je ona.

Kako je istakla, uprkos tome što je većina ispitanika i dalje u procesu obrazovanja, čak 92,3% otvoreno je za neki vid zaposlenja u skorije vrijeme, što predstavlja ohrabrujuć podatak.

- Čak 48 posto ispitanika želi zaposlenje u državnom sektoru - trend zapošljavanja u birokratskom aparatu ne jenjava ni među mladom populacijom, ali raste želja za bavljenjem preduzetništvom. Stoga, država bi podsticanjem preduzetništva, subvencijama za mlade preduzetnike i posebnim kreditima mogla ohrabriti zainteresovanu omladinu, ali i preusmjeriti jedan broj mladih koji žele da rade u drugim sektorima na samostalan i kreativan preduzetnički rad. Dodatni indikator da država treba nastaviti ovim putem je podatak da je najmlađa starosna grupa ispitanika (15-18 godina), među kojima je preduzetništvo najviše afirmisano, jedina koja nema jaku preferencu za poslove u državnom sektoru, već preferira bavljenje preduzetništvom, naglasila je Kirsanov.

Vukićević je istakao da 59.5% ispitanika vjeruje da je mladoj osobi veoma teško ili nemoguće pronaći posao u Crnoj Gori, a samo dvadeseti dio ispitanika smatra da mladi u Crnoj Gori nimalo teško dolaze do zaposlenja, što predstavlja alarmantan podatak.

- Kada je riječ o izazovima na tržištu rada, koji su evidentni, mnogobrojni i prepliću se, ispitanici kao ključne vide korupciju i nepotizam (30%), premalo prilika za zaposlenje (20.9%) i niske plate (19.1%). Značajno mjesto u istraživanju našli su i neadekvatno znanje stečeno u procesu formalnog obrazovanja, konkurencija starijih i iskusnijih radnika…, ukazao je Vukićević.

Istraživanje je sprovedeno CAWI metodom u periodu od 4. decembra 2022. do 4. januara 2023. godine na poststratifikovanom slučajnom uzorku od 220 ispitanika/ca starosti od 15 do 30 godina.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:27