Ivanović i Gjorgjiev / - MVP
07/12/2023 u 16:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović: Vlada se zalaže za poboljšanje socio-ekonomskog statusa izbjeglica i raseljenih lica

Saradnja u oblasti migracija komplementarna sa reformama iz evropske agende, složili su se Ivanović i Gjorgjiev

Saradnja sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i projekti koji za cilj imaju suočavanje sa izazovima iz oblasti migracija, komplementarni su procesi sa reformama u ključnim poglavljima evropske integracije, ocijenjeno je tokom sastanka ministra vanjskih poslova dr Filipa Ivanovića i šefa Misije Međunarodne organizacije za migracije u Crnoj Gori Vladimira Gjorgjieva.

Ministar Ivanović je prenio zahvalnost za podršku IOM-a u borbi protiv ilegalnih migracija, te naglasio da zajednički projekti doprinose uspješnom ispunjavanju obaveza iz evropske agende. Kazao je da Crna Gora cijeni uključivanje u niz regionalnih projekata iz oblasti izgradnje kapaciteta i razvoja institucionalnog i zakonodavnog okvira, sa ciljem jačanja spremnosti da se, pravovremeno odgovori na migracione izazove.

- Vlada Crne Gore, na političkom i programskom nivou, zalaže za poboljšanje socio-ekonomskog statusa izbjeglica i raseljenih lica, sa posebnim osvrtom na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu. kazao je ministar.

Gjorgjiev je ukazao na dosadašnju, veoma dobru saradnju sa institucijama u Crnoj Gori, te podsjetio na aktuelne projekte i rezultate već realizovanih inicijativa, koje su za cilj imale jačanje institucionalnih kapaciteta u oblasti migracione politike i integrisanog upravljanja granicom. Predstavio je i regionalni angažman IOM-a, te prilike za intenziviranje saradnje u

oblastima koje doprinose uspjehu evropskog puta Crne Gore. "Naši projekti su programski usklađeni sa procesom evropske integracije i IOM će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u ostvarenju njenog najvažnijeg cilja na vanjskopolitičkom planu", kazao je Gjorgjiev.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim globalnim, bezbjednosnim, izazovima i njihovom uticaju na migracione politike, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. februar 2024 07:20