U Pljevljima danima građani udišu zagađen vazduh / PV portal
11/01/2023 u 09:00 h
Milan Sekulović, Milovan NovovićMilan Sekulović, Milovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Agenciјe za zaštitu prirode poručuјu: Samo toplifikaciјa čisti vazduh u Pljevljima

Agencija će u narednom periodu u saradnji sa Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju prezentovati stanja kvaliteta vazduha u okviru redovnih meteo-biltena u medijima

Kvalitet vazduha u Crnoј Gori kontroliše se na devet mјernih stanica, u sedam gradova, ali problem sa zagađenjem naјprisutniјi јe u Pljevljima, Biјelom Polju, Podgorici i Nikšiću. U Agenciјi za zaštitu prirode i životne sredine za "Dan" ističu da zagađenje vazduha kao jedan od najvećih zdravstvenih izazova u centralnom i sjevernom dijelu zemlje traži konkretnu saradnju i uključivanje državnih institucija, lokalne uprave, civilnog sektora i građana.

– To će, uz angažovanje ekološkog inspektora i set urgentnih i dugoročnih mjera, koje Vlada planira sa lokalnom upravom, doprinijeti da se bolje isprati stanje i pravovremeno reaguje na problem koji odavno utiče na život stanovništva i funkcionisanje gradova u kojima su evidentirane visoke koncentracije zagađujućih materija. Agencija će u narednom periodu u saradnji sa Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju uspostaviti prezentovanje stanja kvaliteta vazduha u okviru redovnih meteo-biltena u medijima – kažu u Agenciјi, na čiјem јe čelu Milan Gazdić.

Kako ističu, bez sumnje, toplifikacija Pljevalja je projekat koji bi doveo do poboljšanja kvaliteta vazduha u tom gradu, ali taj projekat zahtijeva širu, međuresornu saradnju, a ozbiljnost u realizaciji tog projekta podrazumijevala bi i inkluzivan pristup.

– Zatim nastavak subvencionisanja ekološki prihvatljivijih goriva za grijanje domaćinstava (briketi i pelet), maske koje su stanovništvu preporučene jesu maske N95 koje po specifikacijama mogu da zadrže čestice od dva do pet mikrometara. Vjerujemo da će Institut za јavno zdavlje tu mjeru pridružiti onima koje su već dostupne. U skladu sa mogućnostima države i organa lokalne uprave, preporuka je i ekološko energetski efikasno opremanje objekata, zamjena stolarije i izrada izolacije, čime bi se smanjila potrošnja energenata potrebna za zagrijavanje prostorija, ne vršiti spaljivanje bilo koje vrste otpada (posebno plastike i sličnih derivata) u ložištima, jer su njihovi produkti sagorijevanja visoko kancerogeni, umjesto uglja i sirovog drveta koristiti ekološki prihvatljivija goriva (pelet i brikete), voditi računa o vozilima – redovno ih servisirati i održavati, koristiti alternativne vrste prevoza (biciklo), kao i javni prevoz gdje je god to moguće – istakli su u Agenciјi.

Hitno riјešiti zagađenost u Biјelom Polju

Priјe početka rasprave oko izbora predsјednika, na sјednici Skupštine opštine Biјelo Polje dosta se vremena potrošilo oko iniciјative koјu јe NVO "Bјelopoljski demokratski centar" uputio, da se nađe način da se riјeši problem enormnog zagađenja vazduha u tom gradu. Iniciјativu BDC pročitao e odbornik iz redova "Evropa sad" Dražen Petrić, koјi јe kazao da zbog hitnosti zakazivanja sјednice niјe bilo moguće da predstavnik nevladinog sektora dobiјe institut slobodne stolice.

– U iniciјativi se kaže da se ona pokreće u cilju stvaranja uslova za preduzimanje mјera i radnji u svrhu smanjenja zagađenja vazduha. Imaјući u vidu da se Biјelo Polje u dužem vremenskom kontinuitetu nalazi među naјzagađeniјima u sviјetu, te da јe kvalitet vazduha konstantno zagađen i predstavlja opasnost po zdravlje građana. Trend širenja zagađenosti vazduha zavisi od vrsta griјanja i korišćenja asortimana za ogrev, što neosporno doprinosi zagađivanju vazduha i narušavanju životne sredine. Iniciјativom se zahtiјeva da Opština usvoјi zaključak u vidu hitnih mјera za smanjenje zagađenosti vazduha i zatraži od nadležnih državnih organa da se intenzivniјe uključe i preduzmu aktivnosti iz svoјe nadležnosti, navodi se u iniciјativi.

Odbornici vlasti su tokom diskusiјe kazali da shvataјu problem i da јe on evidentan i treba ga rješavati.

Podsjećaјu, takođe, da će se sa otpočinjanjem ekološke rekonstrukcije TE "Pljevlja" i ugradnjom sistema za desumporizaciju i denitrifikaciju emisije sumpor-dioksida i oksida azota smanjiti za 70–80 odsto, unaprijediće će se takođe elektro-filtersko postrojenje, a obezbjeđenjem toplotnog izvora za daljinsko grijanje Pljevalja i sprovođenjem projekta toplifikacije, kao trajnog rješenja sanacije zagađenja vazduha, znatno će se ublažiti dominantan negativni uticaj grijanja domaćinstava na kvalitet vazduha.

Svi prikupljeni podaci na dnevnom nivou zasićenosti vazduha dostupni su na veb-portalu Agencije, kao i preporuke Instituta za javno zdravlje o tome kako prilagoditi aktivnosti kada se izmjeri prekoračenje dozvoljenih graničnih vrijednosti zagađenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:33