Јеровић и Симовић Звицер / - Портал Дан
29/03/2022 u 08:30 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из АСК тврде: Нова правила мијењала оцјене судијама

Из Судског савjета су одговорили да ће обавиjестити АСК о заузетом ставу поводом достављеног мишљења, иако сматрају да поступак оцjене законитости неког акта, па и правила о оцjењивању судиjа и предсjедника судова, ниjе у надлежности АСК

Агенциjа за спречавање корупције (АСК) доставила је Специjалном државном тужилаштву (СДТ) мишљење којим су утврдили да ретроактивна примjена измjена и допуна правила за оцjењивање судиjа и предсjедника судова, коjе jе 6. августа прошле године усвоjио Судски савjет, представља угрожавање jавног интереса и може да утиче на нарушавање интегритета тог тиjела. АСК је тужилаштву доставила овај документ, како су појаснили за "Дан", на оцjену да ли jе у конкретном случаjу извршено кривично дjело за коjе се предузима гоњење по службеноj дужности, имаjући у виду акте достављене АСК из коjих се, како наводе, може утврдити да су поjединим судиjама миjењане оцjене примjеном нових правила, а та промjена им jе омогућила напредовање у служби.

Из Судског савjета су одговорили да ће свакако у складу са Законом о спречавању корупциjе обавиjестити Агенциjу о заузетом ставу поводом достављеног мишљења, иако сматрају да поступак оцjене законитости неког акта, па и правила о оцjењивању судиjа и предсjедника судова, ниjе у надлежности АСК.

– Поступаjући по службеноj дужности, увидом у расположиву документациjу Агенциjа jе закључила да се ретроактивном примjеном правила одређен броj судиjа, коjе ниjесу знале, нити су могле знати да ли ће се и на коjи начин измиjенити поjедини критериjуми или поткритериjуми за оцjењивање, те да ће доћи до њихове ретроактивне примjене, ставља у неравноправан положаj у односу на друге судиjе. Поред тога, установљени су корупциони ризици везани за формално изjедначавање вриjедносно неуjедначених критериjума, као што су обjављивање књиге или публикациjе са присуством jавним расправама, радионицама или округлим столовима, уз изостанак прецизирања шта се под округлим столовима подразумиjева. По доношењу свог акта, Агенциjа jе Судском савjету поставила рок од 30 дана за достављање извjештаjа о предузетим радњама у односу на препоруке из мишљења, кажу у Агенцији, на чијем је челу Јелена Перовић.

Поступак оцјењивања уређен законом

У Судском савјету додају да је поступак оцjењивања рада судиjа уређен Законом о Судском савjету и судиjама, на начин што предлог оцjене утврђуjу виjећа за оцjењивање – коjа се формираjу за сваки суд, а коначну одлуку утврђуjе Комисиjа за оцjењивање Судског савjета.

– То значи да комисиjа Судског савjета има могућност да измиjени предложену оцjену ако судиjа уз приговор на оцjену виjећа за оцjењивање достави одговараjуће доказе, наводе у Судском савјету.

У одговорима достављеним "Дану" из Судског савјета, на чијем је челу Весна Симовић Звицер, подсјећају да се у мишљењу АСК од 14. марта, између осталог, наводи да ретроактивна примjена измjена и допуна правила за оцjењивање судиjа и предсjедника судова од 6. августа представља угрожавање jавног интереса у смислу члана 44, став 2 и члана 72 Закона о спречавању корупциjе и да исти може утицати на нарушавање интегритета Судског савjета.

– Комисиjа за оцjењивање Судског савjета jе у циљу утврђивања коначних оцjена након ступања на снагу правила о оцjењивању судиjа и предсjедника судова сваком судиjи чиjи се рад оцjењивао послала упит да се изjасне да ли желе да се оцjењивање врши по старим или по новим рjешењима. У складу с тим, комисиjа jе отклонила сваку могућност дискриминациjе, чиме jе у потпуности испоштовано начело законитости, коjе jе регулисано чланом 4 Закона о управном поступку, тврде у Судском савјету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:23