Са једне од ранијих сједница Владе Дритана Абазовића
24/11/2022 u 20:36 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz ASK za "Dan": Vlada nije ukinula privilegije funkcionerima

Vlada je formirala Radnu grupa, koja je sačinila analizu sa konkretnim preporukama za izmjenu zakonodavnog okvira

Vlada Crne Gore, 42, kao ni 43. niјesu ispoštovale konkretne preporuke Agenciјe za sprečavanje korupciјe (ASK), koјa јe predlagala da se zakonom ukinu privilegiјe za dodјelu stambenih kredita i stanova za јavne funkcionere, kažu u ASK za "Dan". Oni tvrde da se ASK kontinuirano i posvećeno bavila načinom i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera i svojim djelovanjem dala presudan doprinos za stavljanje van snage podzakonskog akta kojim je regulisano to pitanje, a koji je ostavljao prostor za moguće zloupotrebe.

– Podsjetićemo da je Savjet Agencije, nedugo po konstituisanju novog saziva početkom avgusta 2019. godine, predložio osnivanje zajedničke međuinstitucionalne Radne grupe za izmjenu zakonodavnog okvira za rješavanje stambenih potreba javnih funkcionera i službenika u svim javnim strukturama u Crnoj Gori, na centralnom i lokalnom nivou. Vlada je prihvatila inicijativu i formirala Radnu grupu, koja je sačinila analizu sa konkretnim preporukama za izmjenu zakonodavnog okvira. Izvještaj je usvojen u septembru 2020. godine, i upućen najprije 42, a zatim i 43. Vladi Crne Gore na dalju realizaciju. Kao što je poznato, reakcija izvršne vlasti je izostala – navode u ASK.

Tvrde da su svi kontrolisani

Agencija je, kako navode, kontrolisala sve javne funkcionere i državne službenike sa obavezom podnošenja izvještaja o prihodima i imovini kojima su dodijeljeni stanovi ili stambeni krediti po povoljnim uslovima, a bili su u planu kontrole ili je protiv njih podnesena prijava. U svim slučajevima u kojima su postojale sumnje u kršenje odredbi Zakona o sprečavanju korupcije, naša institucija je pokrenula postupke, po čijem okončanju je objavila odluke na svojoj internet strani.

– Važno je napomenuti da je Agencija svojim transparentnim radom i objavljivanjem svih imovinskih kartona učinila dostupnim podatke javnih funkcionera i državnih službenika koji imaju obavezu dostavljanja izvještaja o prihodima i imovini – ističu u ASK.

Ističu da јe "upravo na osnovu podataka koje je Agencija učinila javno dostupnim objavljujući ih na svojoj internet strani, tadašnja javna funkcionerka Vanja Ćalović Marković, angažovana u Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou, iznijela imena određenog broja funkcionera koji su dobili stanove ili stambene kredite po povlašćenim uslovima".

image

Јелена Перовић

-р д

– Krajem jula 2021. godine Agencija je donijela Mišljenje na Odluku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, zaključivši da odredbe predmetne odluke nose povećani rizik za nastanak korupcije, naročito zato što predviđaju diskreciona ovlašćenja koja prevazilaze svrsishodnost, a nedostatak kriterijuma otvara prostor za moguće zloupotrebe ovlašćenja i suštinski sukob interesa, koji može da dovede do potencijalnih rizika od ugrožavanja javnog interesa. Agencija je u svom mišljenju navela da bi odluku trebalo staviti van snage "do iznalaženja adekvatnog modela po kome bi dodjele stanova i kredita za rješavanje stambenih potreba funkcionera i zaposlenih u javnoj upravi, kao svojevrstan stimulans za privlačenje najboljeg kadra, bio transparentan, pravičan i zasnovan na zaslugama". Na Konstitutivnoj sjednici Komisije za stambena pitanja, održanoj 21. juna, članovi Komisije su se saglasili da Odluku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera treba staviti van snage i pristupiti izradi nove, čiji bi kriterijumi bili pravičniji i jasno definisani, "posebno u svjetlu Mišljenja Agencije za sprečavanje korupcije kojom je ukazano na niz spornih odredbi koje sadrži predmetna odluka", kako je navedeno u zvaničnom saopštenju na sajtu Vlade – kažu u ASK.

Vlada je, kako navode, na sjednici održanoj 8. jula donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

– Agencija provjerava tačnost i potpunost podataka iz izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera i državnih službenika koji imaju obavezu podnošenja izvještaja. Provjere se vrše po prijavama i po planu kontrole, izrađenom na osnovu metodologije usvojene u skladu sa smjernicama Savjeta Evrope, a čija svrha je da se izbjegne selektivni pristup – navode u ASK, na čiјem јe čelu Јelena Perović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:46