GI ”21. maj”, Gimnazija NK / - GI "21. MAJ"
15/10/2022 u 18:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz GI "21. maj" pisali ministru: Inicirati vaspitne mjere za učenike koji su se gađali klupama

Kako navode, incident kompromituje obrazovno-vaspitni rad u Gimnaziji “Stojan Cerović” u Nikšiću, jer su se učenici te škole dobacivali i gađali jedni druge klupama, stolicama i drugim predmetima

Građanska inicijativa “21. maj” obratila se ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću povodom incidenta koji, kako navode, kompromituje obrazovno-vaspitni rad u Gimnaziji “Stojan Cerović” u Nikšiću, jer su se učenici te škole dobacivali i gađali jedni druge klupama, stolicama i drugim predmetima. Kako tvrde iz GI, incident se dogodio u srijedu 12. oktobra, a ministru su, navode, proslijedili i video snimak.

- Pozvali smo ministra prosvjete da neodložno naloži analizu discipline učenika kao i da inicira primjerene vaspitne mjere koje će uključiti i dodatnu pažnju prema učenicima koji su skloni vandalizmu i nasilju. Vandalizam je uvijek i svugdje štetan i opasan. Bez obzira čime je motivisan - dosadom, zlonamjernošću, šalom, ideološkim razlozima, nekom frustracijom, željom da se energičniji učenici na negativan način predstave na društvenim mrežama - vandalizam se odražava na kvalitet života kako pojedinaca tako i šire zajednice, proizvodi strah i nesigurnost i iziskuje troškove zbog nastale štete na stvarima koje su svima potrebne i korisne - poručuju iz GI 21. maj.

Ocjenjuju i da su dvije posljednje Vlade Crne Gore potpuno zapostavile programe koji su orjentisane na učenike i sigurnost u školi.

- Građanska inicijativa “21. maj” predložila je Vojinoviću da pristupi izradi posebnog programa koji bi pomogao da se minimizira vandalizam, neprimjereno i primitivno ponašanje u školama. Intencija je da se naše škole, u svakom pogledu, učine sigurnim okruženjem. Važno je da se povede računa i o tome kako školski mobilijar može biti dugotrajniji, posebno u smislu materijala od kojeg se namještaj izrađuje. Građanska inicijativa “21. maj” je spremna da sa svojim stručnim kadrom učestvuje u kreiranju programa i planova koji će poboljšati ukupnu školsku praksu - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 04:21