Ковид одјељењe у Беранама / -SASAMATIC
10/05/2022 u 09:58 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из ИЈЗ препоручују вакцинацију дјеце и трудница: Рано за крај епидемије ковида-19, јесен неизвјесна

Прва испорука вакцина намиjењених дjеци узраста 5-12 година очекуjе се у периоду август-септембар, кажу у Институту за „Дан”

Из Института за јавно здравље за "Дан" је саопштено да се не зна каква нас јесен очекује, да ли ћемо имати нови талас епидемије вируса корона и да тренутна епидемиолошка ситуација не дозвољава проглашење краја епидемије. У Институту истичу да вакцинацију препоручују дјеци, трудницама и дојиљама јер се и даље региструје од 50 до 10 новозаражених дневно. Како наводе, мање дозе вакцина против ковида за дјецу од пет до 12 година нијесу стигле, а очекују их тек у августу или септембру.

– Вакцинациjа се и даље препоручуjе наведеним категориjама с обзиром на то да се и даље региструjу смртни случаjеви и 50–100 дневно новооткривених случаjева инфекциjе вирусом САРС КоВ-2. Тренутна епидемиолошка ситуациjа не дозвољава проглашење краjа епидемиjе – истичу из Института.

Упитани да ли постоjи боjазан да ћемо на jесен поново имати нови талас вируса корона и шта очекују, из Института кажу да више фактора утиче на то.

– Тренутно ниjе могуће прецизно предвидjети каква ће епидемиолошка ситуациjа бити на jесен, имаjући у виду да више фактора утиче на то: проценат вакцинисаних, броj особа коjе су прележале вирус, кружење различитих соjева, поштовање основних противепидемиjских мjера и слично – објашњавају из ИЈЗ.

Заражено 10 ученика, 25 у изолацији

Према подацима са сајта Ковид-19 и образовање у Црној Гори, током прошле седмице регистровано је 10 заражених ученика у основним и средњим школама, док је једно дијете предшколског узраста инфицирано у вртићу. У самоизолацији се налази 20 основаца и пет средњошколаца, док је заражено и троје наставника и учитеља. У школама су укинуте маске, а часови и даље трају по 30 минута.

– У свакоj учионици уграђен jе диспензер са дезинфекционим средством на бази 70 одсто алкохола. Чишћење цjелокупног школског простора обавља се наjмање приjе почетка рада школе и након сваке смjене. Индивидуална настава у музичким и балетским школама организуjе се у складу са препорукама о превенциjи ширења заразних болести – пише на сајту.

Тврде да су све вакцине које су тренутно доступне безбjедне за дjецу и труднице.

– Све вакцине коjе су одобрене и доступне у Црноj Гори безбjедне су за дjецу и труднице. Прва испорука вакцина намиjењених дjеци узраста 5–12 година очекуjе се у периоду август-септембар – саопштили су из Института.

У Црноj Гори су jуче регистрована 42 нова случаjа инфекциjе вирусом корона, у истом периоду ниjе приjављен ниjедан смртни исход повезан са ковид инфекциjом.

– Лабораториjе Института за jавно здравље Црне Горе (ИJЗЦГ), друге jавне и приватне лабораториjе коjе се баве диjагностиком инфекциjе новог коронавируса током jучерашњег дана (недjеља, 8.5.2022. године) завршиле су анализу и ИJЗЦГ доставиле резултате за 574 узорка на нови коронавирус. Дистрибуциjа новопозитивних случаjева: Подгорица 20, Никшић 9, Бар 5, Пљевља 3, Беране, Биjело Поље, Будва, Цетиње и Тиват по један. Удио позитивних случаjева у укупном броjу тестираних дана 8.5.2022. године износио jе 7,31%. Током jучерашњег дана ИJЗЦГ ниjе приjављен ниjедан смртни исход повезан са САРС-КоВ-2 инфекциjом – кажу из ИЈЗ.

Укупан броj преминулих повезаних са ковид-19 инфекциjом у Црноj Гори од почетка пандемиjе jе 2.717.


– До 15:00 часова приjављен jе опоравак код 45 пациjената. Узимаjући у обзир све новооткривене случаjеве, као и броj опорављених, укупан броj тренутно активних случаjева ковида-19 у Црноj Гори износи 564.

Од почетка епидемиjских дешавања (март 2020. године) укупан броj регистрованих случаjева инфекциjе новим корона вирусом у Црноj Гори jе 235.837 – наводе из ИЈЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 07:34