Učenici / - Агенције
10/09/2022 u 15:47 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno "Danu": Svi da prate dopunsku nastavu

Predstavnici Sindikata prosvјete i nastavnici kazali su raniјe za "Dan" da se protive da mimo norme časova drže dopunsku nastavu koјa niјe u skladu sa zakonom

Iz Ministarstva prosvјete "Danu" јe saopšteno da јe cilj smјernica Zavoda za školstvo za organizovanje dopunske nastave od početka ove školske godine zbog skraćenih časova tokom epidemiјe da uključi sve učenike kako bi nastavnici utvrdili da li zaostaјu u znanju. Predstavnici Sindikata prosvјete i nastavnici kazali su raniјe za "Dan" da se protive da mimo norme časova drže dopunsku nastavu koјa niјe u skladu sa zakonom. Iz ministarstva obјašnjavaјu da se preporuka za dopunsku nastavu u "Smjernicama za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada i vođenje pedagoške dokumentacije u osnovnim i srednjim školama" ne odnosi ni na kakvo zaobilaženje već postavljenih okvira u organizaciji obrazovno-vaspitnog rada škola.

– Prema stavu Zavoda za školstvo, škole su u obavezi da u toku nastavne godine organizuju dopunsku i dodatnu nastavu, saglasno članu 15 Zakona o osnovnom obrazovanju, članu 56 Zakona o Gimnaziji i članu 107 Zakona o stručnom obrazovanju. Nastavnici planiraju i ovaj vid podrške učenicima i izvještaji Zavoda za školstvo pokazuju da svaka škola vodi urednu evidenciju o tome. Uzimajući u obzir sve ovo, Zavod je preporučio da dopunskim časovima prisustvuju svi učenici, a ne samo oni koji zaostaju u savlađivanju nastavnog gradiva, te da tako nastavnici mogu, ukoliko je potrebno, pojasniti onaj dio gradiva koji im je važan za kvalitetno ostvarivanje kontinuiteta u radu. Savjetnici i nadzornici Zavoda za školstvo su podrška nastavnicima, upravama škola i učenicima, kako bi i ovaj period prilagođavanja povratku redovnom nastavnom procesu prošao u najboljem redu. Nastavnici imaju zakonsku obavezu da drže po jedan čas dopunske i dodatne nastave, a Zavod im nudi samo kao preporuku da tu imaju prostora da sve učenike uključe i povežu nastavne jedinice. Dakle, samo ako im je potrebno, ako nastavnici procijene, u zavisnosti od potrebe i strukture učenika, imajući u vidu da je tokom pandemije nastava izvođena onlajn i da je školski čas trajao 30 minuta – ističu iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:50