Univerzitet Crne Gore / Dan
28/06/2023 u 19:57 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Ministarstva prosvјete za „Dan“ kazali: Zakonom riјešiti i polaganje priјemnih ispita

Očekuјe se da će nacrt zakona biti spreman u četvrtom kvartalu ove godine, a u radnoј grupi su i predstavnici državnog i privatnih univerziteta

Iz Ministarstva prosvјete za "Dan" su saopštili da јe u četvrtom kvartalu ove godine planirana izrada Predloga zakona o visokom obrazovanju, kada će, kako kažu, biti tretirano i pitanje eventualnog uvođenja prijemnog ispita za upis na osnovne studije na ustanovama visokog obrazovanja.

Prorektor Univerziteta Crne Gore Veselin Mićović kazao јe prethodne sedmice za "Dan" da postoјi iniciјativa UCG za uvođenje obaveznog polaganja priјemnih ispita, pogotovo nakon posljednjih dešavanja u vezi sa eksternim testiranjem u školama.

– Za izradu predloga zakona ministarstvo je formiralo mješovitu radnu grupu, imajući u vidu da se radi o stručnim poslovima u okviru kojih se zahtijeva saradnja različitih institucija. Radnu grupu čine predstavnici ministarstva, Univerziteta Crne Gore, Univerziteta "Donja Gorica", Univerziteta "Mediteran", Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, Privredne komore, Studentskog parlamenta UCG, kao i predstavnika studenata privatnih ustanova visokog obrazovanja. U radnoj grupi nemamo predstavnike NVO sektora, koji nisu iskazali interesovanje za učešće u izradi zakona o visokom obrazovanju ni nakon dva objavljena јavna poziva. U cilju iznalaženja najboljih mogućih rješenja u postupku izrade predloga zakona ministarstvo će konsultovati predstavnike svih relevantnih institucija koje su na direktan ili indirektan način uključene u kreiranje politike visokog obrazovanja, saopštili su iz ministarstva.

Kako navode, predlogom zakona žele da unaprijede bolju prepoznatljivost našeg sistema visokog obrazovanja i konkurentnost naših visokoškolaca na domaćem i inostranom tržištu rada, zatim održiv sistem finansiranja, punu implementaciju praktične nastave u toku studija, a tretiraće se i pitanje eventualnog uvođenja prijemnog ispita za upis na osnovne studije na ustanovama visokog obrazovanja.

Iz ministarstva su poručili da su sva pitanja otvorena, te da će nacrt biti na јavnoј raspravi, kako bi svi mogli da daјu sugestiјe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:23