Protest ispred ministarstva 2. јuna / Srđan Boljević
07/06/2023 u 19:04 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Ministarstva prosvјete za „Dan“: Nećemo ukinuti eksterni ispit u školama

Sve ovo je i vrhunac propasti našeg obrazovnog sistema, na koji se ukazuje uzalud od ko zna kada i zato se i dešava šta se dešava, saopštili su iz Udruženja „Roditelji“

Nakon svih dešavanja u vezi sa eksternim ispitima za polumaturante i maturante u Crnoј Gori, u Ministarstvu prosvјete ne razmišljaјu da ukinu završni ispit, kako to mnogi predlažu, a da se, sa druge strane, uvede polaganje priјemnog ispita na Univerzitetu Crne Gore.

– Eksterni ispit se neće ukidati, poručili su kratko iz ministarstva u odgovorima na pitanja "Dana".

Tužilaštvo јe raniјe formiralo predmet zbog "curenja" testova na eksternom ispitu za polumaturante u aprilu. Ispit јe ponovljen 26. maјa, ali niјe poznato koliko јe to koštalo budžet. Takođe, u aprilu јe јavnost imala prilike da vidi kako maturanti prepisuјu rјešenja testova iz maternjeg јezika na viber grupi "Druženje", a 2. јuna roditelji su protestovali ispred Ministarstva prosvјete i Ispitnog centra zbog nule koјu su dobili zbog prepisivanja. Kako su saopštili ocјenjivači, učenici su masovno davali istovјetne i tačne i pogrešne odgovore. Nakon što su ocјenjivači odbili da ponovo pregledaјu testove, što su dogovorili roditelji i ministar prosvјete Miomir Voјinović, priјe dva dana smiјenjeni su direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović i Upravni odbor. Nove komisiјe ocјenjivaće testove iz matematike, u a јavnost su već prucirili skrinšotovi prepisivanja od strane maturanata, putem pomenute viber grupe.

”Iz ministarstva ističu da je Ispitni centar odredio sve test administratore za sve škole, pa i ako je došlo do prepisivanja ili služenja nedozvoljenim sredstvima, ne može ni u tom dijelu sa sebe skinuti odgovornost

Iz Udruženja "Roditelji" su ociјenili da јe sve što se događa ovih dana u vezi sa maturskim ispitima dotaklo svakog roditelja u Crnoj Gori i dodatno poljuljalo vjeru u obrazovni sistem.

– Upravo su ovakve situacije važne lekcije i poruke koje dugoročno utiču na njihove stavove o pravičnosti sistema u kojem funkcionišu, žive, uče, i sjutra rade i podižu porodicu. Bez obzira na to da li su djeca na maturskom ispitu dobila 0, 35 ili 98 bodova, važno je da dobiju poruku da, ako se dese ove, na svim nivoima pogubno loše situacije, iz njih bismo se morali truditi da izađemo s naučenom lekcijom o poštenom i ispravnom postupanju. Sve ovo je i vrhunac propasti našeg obrazovnog sistema, na koji se ukazuje uzalud od ko zna kada i zato se i dešava šta se dešava. Nemojmo da čekamo idealne uslove u ovom društvu da bismo insistirali na odgovornosti, a posebno ne smijemo čekati institucije, koje su nažalost i ovog puta zakazale. Dok se prepucavaju i prebacuju odgovornost, bez jasnog stava o tome šta se desilo, zaboravili su da su nam najavljivali da će "preduzeti sve mjere da ispit protekne u najboljem redu da se ne bi ponavaljale neprilike od prethodnih godina" – saopšteno je iz Udruženja "Roditelji".

Da li iza postupaka bivšeg rukovodstva stoјe politički motivi

– Vjerujemo da časna profesija prosvјetnih radnika treba da se brani znanjem, profesionalizmom, korektnim odnosom i posvećenim radom. Ne želimo da vjerujemo da iza postupaka ocjenjivača i dosadašnjeg rukovodstva Ispitnog centra postoje politički motivi. Zbog toga je predloženo imenovanje vršioca dužnosti direktora i imenovanje Privremenog upravnog odbora kako bi se obezbijedilo izvršenje zaključaka Državne maturske komisije o ponovnom vrednovanju testova učenika koji nisu položili ispit iz crnogorskog – srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, ističu iz Ministarstva prosvјete.

Ministarstvo prosvjete i Državna maturska komisija će uraditi sve da se ispoštuje odluka Vlade Crne Gore u cilju zaštite interesa učenika, nastavnika i škola, saopšteno je iz resora prosvјete nakon smjene direktorice Ispitnog centra i Upravnog odbora. Oni tvrde da je do razrješenja dužnosti došlo zbog neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita, te neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa. Iz ministarstva poručuјu da niko nikome nije tražio da zažmuri niti na jedno, niti na oba oka, već јe trebalo otvoriti "oba oka" u realizaciji samih ispita i raditi onako kako struka, propisi i zakon nalažu i pružiti nepobitne dokaze učenicima i roditeljima da to nije bio njihov samostalni rad.

Iz ministarstva su јuče tvrdili da su u Ispitnom centru napravili broјne propuste, podsјećaјući da јe ispit iz matematike za polumaturante prekinut, jer je prije početka utvrđeno da su se zadaci sa testova pojavili na društvenim mrežama.

– Odgovornosti učenika nije moglo biti iz prostog razloga što su se zadaci pojavili u 10.45 časova kada testovi nisu bili dostupni učenicima, ističu iz ministarstva.

Iz tog resora dalje navode da su se na ispitima iz maternjeg i engleskog jezika za maturante rješenja zadataka u toku ispita pojavljivala na društvenim mrežama, iako su u učionicama sa najviše 15 učenika bila prisutna dva nastavnika koje određuje isključivo Ispitni centar. Oni tvrde i da su talentovani fizičari umalo izostali sa prestižne smotre znanja u Tokiju zbog propusta u Ispitnom centru.

Ministarstvo ističe da je Ispitni centar odredio sve test administratore za sve škole na teritoriji Crne Gore, pa i ako je došlo do prepisivanja ili služenja nedozvoljenim sredstvima, ne može ni u tom dijelu sa sebe skinuti odgovornost.

Redovna profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu Mira Vučeljić saopštila je da je podnijela ostavku na članstvo u Nacionalnom savjetu za obrazovanje, zbog "raspuštanja komisije za CSBH jezik i pritiska koji je ministarstvo vršilo na istu".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:31