/ -Uprava carina
03/11/2022 u 19:24 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Montefarma za "Dan": Za nabavku ljekova dobili 13.000.000 eura

Navode da su Ministarstvo zdravlja i FZOCG od strane Montefarma na vriјeme obaviješteni da neće biti u mogućnosti da vrše nabavke ukoliko se rebalansom ne obezbijede dodatna sredstva

Iz apotekarske ustanove Montefarm "Danu" јe saopšteno da su dobili 13.750.000 eura za nabavku nedostaјućih ljekova i da se nastavlja tenderska procedura kako bi se riјešile nestašice. Iz Montefarma ističu da јe nestašica ljekova i medicinskih sredstava u prethodnom periodu nastupila iz dva razloga.

– Prvo, platforma za elektronske javne nabavke CEJN nije funkcionisala usled hakerskog napada na informacioni sistem Vlade Crne Gore i trajala je od 26.8. do 26.9.2022. godine. Montefarm u skladu sa važećim zakonskim propisima mora vršiti javne nabavke preko pomenute platforme, odnosno svi postupci/pozivi za nadmetanje se objavljuju na CEJN-u zbog transparentnosti. Drugi razlog su nedostajuća sredstva koja su se morala obezbijediti rebalansom budžeta. Rebalans je, kao što je i poznato javnosti, usvojen 28.9. tekuće godine, i čekala se raspodjela sredstva za nabavku nedostajućih ljekova i medicinskih sredstava. Dakle, dva mjeseca nijesmo bili u mogućnosti iz gore navedenog razloga da izvršimo nabavku što je neminovno moralo rezultirati nestašicom ljekova i medicinskih sredstava. Krajem prethodne sedmice, odnosno 28.10.2022. godine Fond za zdravstveno osiguranje uplatio je sredstva Montefarmu od rebalansa budžeta u iznosu od 13,75 miliona eura, nakon čega je nastavljena nabavka i distribucija nedostajućih ljekova. Za određene grupe ljekova, gdje je bilo neophodno, pokrenuti su postupci i nakon njihove realizacije, zalihe ljekova i medicinskih sredstava će se dopuniti, tako da do kraja godine očekujemo redovno snabdijevanje bez zastoja i kašnjenja za potrebe JZU i građana Crne Gore, kažu iz Montefarma.

Navode da su Ministarstvo zdravlja i FZOCG od strane Montefarma na vriјeme obaviješteni da neće biti u mogućnosti da vrše nabavke ukoliko se rebalansom ne obezbijede dodatna sredstva.

– Sredstva su obezbijeđena, kako smo već pojasnili, uplaćen je iznos od 13,75 miliona eura i situacija se stabilizovala. Ljekovi se svakodnevno isporučuju, a završetkom raspisanih postupaka u potpunosti će se obezbijediti neophodne količine ljekova i obezbiјediti zalihe za potrebe sektora javnog zdravstva do kraja tekuće godine. Kada je u pitanju kupovina ljekova kod privatnika, javnost je upoznata sa tim da određeni broj privatnih apoteka ima sklopljen ugovor sa FZOCG, te da iste izdaju ljekove koji se nalaze na listi. Zašto su građani, ipak, plaćali ljekove koji idu na teret FZO, mi nijesmo adresa sa koje se može dati odgovor na ovo pitanje, kažu iz Montefarma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:50