КЦЦГ / LAZAR RUZIC
18/05/2022 u 12:48 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из синдиката здравства тврде: Партије поново дијеле фотеље у болницама

Саговорници „Дана“, иначе запослени у државним здравственим установама, сагласни су да је утицај политике на здравство значајан и углавном штетан

Синдикати здравства, љекари и бивши директори здравствених установа сматрају да се послије избора нове владе могу очекивати смјене челника здравствени установа и постављање нових, блиских партијама на власти. Представници медицинских радника истичу да је утицај политичких структура на здравствени систем значајан и штетан и позивају на деполитизацију здравствених установа. Према сазнањима синдиката, партије на власти су започеле разговоре о расподјели одређених директорских мјеста у здравственим установама.

Предсједница Самосталног синдиката здравства Љиљана Кривокапић очекује нова именовања партијских директора на челна мјеста у једном броју здравствених установа.

– Неспорно jе да политику треба сасвим искључити при избору директора здравствених установа. Квалитет и стручност особе морају бити мјерило за избор директора. Свједоци смо да и када се на те позиције изабере аполитична личнист изостаје подршка за важне одлуке. Такве одлуке се доносе уз подршку партиjе коjа стоjи иза неког ресора, па и у слyчаjу здравства. Надам се да ће доћи вријеме када директори болница или министри неће слушати само своје партиjе.Нажалост, проћи ће још много времена док се свиjест људи не промиjени и да квалитет коначно буде испред политике. У Црној Гори су и даље на снази политички кадрови. То је проблем и разлог што млади и квалитетни људи не конкуришу за наведена мjеста – казала је Кривокапић за "Дан".

Чиргић: Здравље је јавно добро

Бивши директор Фонда за здравствено осигурање Сеад Чиргић каже за "Дан" да се у Црноj Гори jош не схвата зашто jе неопходно да здравствени систем треба да буде независан и ослобођен партиjских интереса.

– Треба да знамо да jе здравље jавно добро и jедан од основних стубова социjалне сигурности сваке државе и да тангира све грађане, без обзира на године или било коjу различитост, због чега, између осталог, оно тражи менаџере, а не политичаре. Политичким партиjама, а и властима здравство jе често интересантно због буџета коjим располаже, гдjе, због непознавања здравственог система, постоjе размишљања да се може вршити међусекторско преливање средстава ради остварење неких других циљева невезаних за здравство. То jе jош jедан jако важан разлог због чега здравствени систем треба да буде независан и далеко од политичара – рекао је Чиргић.

Она је истакла да и политички постављени директор може бити квалитетно рјешење, али досадашња пракса опомиње да многи политички кадрови нису урадили ништа за развоj установа којима су руководили.

И предсједник Синдиката здравства Владимир Павићевић очекује да нова власт поново направи резове и изабере партијске директоре здравствених установа јер се држава још није ослободила таквих окошталих механизама.

– Утицаj политике на здравство jе знатан и углавном штетан. Политика онемогућава да системом управљаjу наjспособниjи, наjстручниjи и они чиjи би главни критериjум вредновања био рад и залагање на послу. У таквом систему испаштаjу они коjи наjвише раде и губе радни ентузиjазам због неправедног кадрирања и награђивања. Такође због утицаjа политике тешко jе спровести неку озбиљниjу реформу здравственог система, jер jе потребан велики броj руководећих позициjа како би се задовољили политички апетити. Наравно да се могу очекивати нови директори здравствених установа. Сматрам да се црногорско друштво неће у скориjе вријеме ослободити ових окошталих механизама и да се политичка припадност неће тако лако пребацити у други план – рекао је Павићевић.

Предсједница Синдиката доктора медицине Милена Поповић Самарџић каже да је потребно хитно деполитизовати здравствени систем и омогућити да љекакри раде свој посао без било каквог притиска.

– Да би се кренуло у оздрављење здравственог система и у реформе морамо деполитизовати ову област, што, нажалост, још чекамо. Потребно је урадити анализу рада здравственог система да бисмо знали шта су приоритети – рекла је Поповић Самарџић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 02:17